Ajalugu kui köitev seiklusromaan

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Elizabeth, kuninganna»
«Elizabeth, kuninganna» Foto: Raamat

Inglise kuninganna Elizabeth I ei ole meie ajaloohuvilistele kaugeltki tundmatu. Pigem vastupidi, oma isa Henry VIII ja kuninganna Victoria kõrval on ta ehk tuntuim Briti monarh – kui vaadata tema ja ta ajastu kohta meil ilmunud raamatute hulka.

Juba 1937. aastal ilmus «Suurmeeste elulugude» sarjas Maimu Tõldsepa algupärand «Elisabeth. Inglise esimene suur kuninganna», mille 176 leheküljel andis autor, kelle sulest pärineb näiteks ka samas sarjas ilmunud biograafia «Cromwell» (1939), üsna hea ülevaate portreteeritava isiku elukäigust ja valitsusest. Meil on «Kuningaraamatu» sarjas 1998. aastast olemas ka 20. sajandi keskpaiga Elizabethi ajastu suurima eksperdi Sir John Ernest Neale’i mahukas «Elizabeth I. Kuningriigi väärikas vang», mille esmaväljaanne ilmus juba 1934. aastal ja jäi briti ajaloolaste hinnanguil aastakümneiks ületamatuks teemakäsitluseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles