Tähesõdade põhiküsimus saab vastuse (2)

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Millennium Falcon
Millennium Falcon Foto: OUTNOW

Juba 41 aastat, esimese Tähesõdade filmi «Star Wars – osa IV: Uus lootus» linastumisest saadik on tõsiusklikke fänne vaevanud üks probleem.

See on: misasi on Kesseli rada (originaalis «Kessel run») ja kuidas saab seda teha alla 12 parseki, arvestades, et parsek on tegelikult pikkus-, mitte ajaühik? Saagale alguse pannud filmis nimelt hoopleb Han Solo Mos Esley kosmosesadama baaris laeva rentida sooviva Luke Skywalkeri ja Obi-Wan Kenobi ees, et tema Millennium Falcon on selleks võimeline. See kõlab umbes nii, et Usain Bolt jooksis 100 meetrit alla 100 meetri.

Üldiselt on käibel kolm seletust.

  1. Georg Lucas oli ignorant, ta tahtis lihtsalt, et filmis kõlaks ulmeline ja äge sõna ning ei süüvinud tegelikku tähendusse.
  2. Han Solo valetas teadlikult. Kui kaasvestleja sellel absurdse lause alla neelab, siis tähendab see, et tegemist on asjatundmatu matsiga, kellelt võib rohkem raha küsida. Arvestades Solo iseloomu ja seda, kui töllaka näoga Luke talle otsa vahib, on see täiesti tõenäoline. Obi-Van muidugi peaks paremini teadma.
  3. Kõik ongi õige. Üldselt on teada, et Kesseli rada on nii ja nii mitme parseki pikkune. Solo väide tähendab seda, et ta leidis otsetee, mis võimaldas tal sihtkohta jõumise teekonda lühendada, ta nimelt «lõikas». Samas räägib see variant eeskätt Solo piloodivõimete, mitte laeva füüsilise kiiruse kiituseks, aga kaubeldes kiidab Solo eeskätt just Millennium Falconit.

Tänasest kinos jooksvas filmis «Solo: Tähesõdade lugu», mis tegeleb Han Solo noorusajaga, heidetakse sellel probleemile valgust ja antakse vastus. Minge vaadake ise.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles