Noored õhuakrobaadid tuuritavad sel suvel mööda Eestit

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tsirkuseartist Grete Gross.
Tsirkuseartist Grete Gross. Foto: Rasmus Kooskora

Eesti esimene professionaalne kaasaegse tsirkuse trupp – Big Wolf Company rändab suviste etendustega üle Eesti. Nostalgiline lavastus «Igavikuline Õhtusöök» on kummardus traditsioonilisele tsirkusele, suurendusklaasis lugu artistiks olemisest, särast ja selle tuhmumisest. Lavastus tuleb esitamisele suvekuudel Tallinnas, Kernus, Haapsalus, Paides, Moostes ja Viljandis.

Tsirkust on Eestis tehtud juba tükk aega, ent professionaalse tsirkusekooli õppe saanuid võib veel vaid ühe käe sõrmedel lugeda. 2015. aastal SaSak Tsirkusekooli Soomes lõpetanud Grete Gross ja Lizeth Wolk asutasid oma trupi, Big Wolf Company oktoobris 2015. Sellest alates on nad astunud üles lavadel üle maailma, muu hulgas Taanis, Saksamaal, Türgis, Ühendemiraatides ja viimati ka Kongos. Sel suvel on nad aga otsustanud kodumaale keskenduda ja oma parima anda, et publik tsirkust armastama panna.

Lavastuses «Igavikuline õhtusöök» on Gross ja Wolk kehastunud kaheks vanadaamiks, kelle noorus möödus lavatähtedena publikut hullutades, ent kes nüüdseks unustusse on jäänud. Sellegipoolest jagub proua Helmil ja Martal veel bravuuri, krapsakust ja huumorimeelt.  

Trupi liige, Lizeth Wolk kirjeldab etenduse tekkimise tagamaid nõnda: «Me hakkasime mõtlema, mis saab meist vanaduspõlves. Milline tulevik on ootamas pärast aastatepikkust mööda maailma tuuritamist, kui keha veab alt ja kodu mõiste läheb kaotsi. Mis on oluline kõige lõpus?»

Grete Gross: «Meie lavastus on küll ülesehitatud kaasaegse tsirkuse moel siduva dramaturgiaga, ent meie soov on teha just kummardus traditsioonilisele tsirkusele, mis on pannud aluse täiesti omapärase kunstivormi tekkele. Nii nagu muusika ei häbene klassikuid, tants balletti, teater Vana-Kreekat, ei taha ka meie oma traditsiooni salata.»

Etendused toimuvad:

28.06 Vagunrestoran Peatus, Tallinn

30.06 Kernu Mõisa Küün

05.07 Haapsalu Kultuurikeskus

07.07 Paide Muusika- ja Teatrimaja

28.07 Mooste mõisa folgikoda

01.08 Viljandi Koidu seltsimaja

Eternal Dinner trailer from Grete Gross on Vimeo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles