Jutustatud lood

Olev Remsu
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Kogetud teosed»
«Kogetud teosed» Foto: Raamat

Novell on ennekuulmatu, äkiliste süžeepöörakutega lugu, milles tegelaste karakteriseerimisega just hingepõhjani ei minda, tegelased jäävad ikka rohkem või vähem kriipsujukudeks. Novelli malliks on Giovanni Boccaccio „Dekameroni“ jutud, ent samasuguseid anekdootlikke palu leidub juba vanas testamendiski, näiteks Issanda eest põgeneva Joona seiklused laeval ja suure kala kõhus.

Vikerkaare autor Kai Kask kirjutab üsna klassikalisi novelle, nüüd on ta need raamatusse „Kogetud teosed“ pannud. Juba avalugu „Naabri-Valeri“ annab klassikalisusest tunnistust ning nii ülesehituse kui ka selle poolest, et tegu on meie novellimeistri Arvo Valtoni „Mustamäe armastust“ (1978) meenutava jutuga. Arvatavasti on tegu teadliku pastišiga, kunagise tipp-pala ajakohastamisega, jutustama on insener Jürimäe asemel pandud naistegelane, ent temagi vaatab paneelmaja aknast välja, igatseb suhet vastassugupoolega naaberelamust, jutustab sellest minavormis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles