Tulemäed tõmbasid kunstnikku  

Mari Laaniste
, kunstiteadlane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lemming Nageli retrospektiiv. ”Palavaid tervitusi põrgust” (2013). FOTO:SANDER ILVEST/EESTI FOTO: Sander Ilvest
Lemming Nageli retrospektiiv. ”Palavaid tervitusi põrgust” (2013). FOTO:SANDER ILVEST/EESTI FOTO: Sander Ilvest Foto: Sander Ilvest

Lemming Nageli (1948–2016) 70. sünniaastat tähistav retrospektiiv TLÜ Akadeemilise Raamatukogu galeriis ei ole kammitsetud mälestusnäitustele sageli iseloomulikust pühalik-melanhoolsest atmosfäärist, vaid pakatab lustist ja vitaalsusest.

1970. aastate teisel poolel põneva noore maalikunstnikuna esile kerkinud Nageli loominguline pärand on mitmepalgeline, ent kuraator Harry Liivranna temaatiliselt sidus valik valgustab välja paar konkreetset tahku. Näitus koosneb Nageli klassivenna, TLÜ AR direktori Andres Kollisti erakogusse kuuluvatest töödest, millest kõiki pole varem avalikult eksponeeritud. Enamikku neist võiks kirjeldada kui sürrealistlike mõjudega, kontseptuaalsemas võtmes lähenemisi maastiku- või loodusmaalile. Anneli Porri on kogumikus «Eesti kunstnikud 3» (Kaasaegse Kunsti Eesti Keskus, 2007) kirjutanud Nageli sidemest loodusteadustega, eeskätt kartograafia ja geograafiaga, ning osalemisi noorteadlaste ekspeditsioonidel Kaug-Itta kui üht võtit tema kunstipärandi lahtimõtestamiseks rõhutab ka käesolev näitus.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles