Tartus võib järgmisest nädalast seintele joonistada

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstnik Sinuema.
Kunstnik Sinuema. Foto: Stencibility

11.–17. juunini toimuv Stencibility on tänavakunstifestival selle kõige esialgsemas tähenduses. Selle korraldajad usuvad vaba ja iseseisva tänavakunsti vajalikkusesse ja toetavad seda ideed läbi oma tegevuse ilma püüdeta taltsutada metsikuid tänavakunstnikke. Festival koondab kunstnikke ja tänavakunstihuvilisi, kes seda vaadet jagavad. 

Sel aastal avab Stencibility kõikidele endise Kasekese restorani näol joonistamiskoha, kuhu võib igaüks iga kell seinale midagi lisada. Tartusse tuuakse kleepsudel 150 kunstniku looming ja eksponeeritakse neid galeriiks muudetud veoautos. Korraldajate jaoks on tähtis, et tänavale tekkinud teosed oleksid kohaspetsiifilised ja loomulik osa keskkonnast. Seepärast on Stencibility residentuuri kutsutud Igor Ponosovi (RU), kes loob siinveedetud ajal linnatänavatele vaid Tartu jaoks mõeldud installatsioone. Samal viisil analüüsib Tartu linnaruumi doktorikraadiga tänavakunstiuurija Javier Abarca (ES). Ta jagab kõigile oma avastusi loengu ja linnaretke vormis, kus ta õpetab linna tajuma nagu teevad seda tänavakunstnikud ja grafitikirjutajad. 

Et tagada kunstnikele maksimaalne loominguline vabadus ka festivali ajal tegutsedes, viiakse läbi eksperiment, kus seina omanikud on “annetanud” oma seina lõuendiks ilma ise teadmata, mis sinna peale ilmub. Festivali lõpus saame otsustada üheskoos, kas parima tulemuse tänavakunsti puhul saavutab kooskõlastamine ja reguleerimine või usaldus ja vabadus. 

Osalevad kunstnikud: Igor Ponosov (RU), Javier Abarca (ES), K2rte (EST), Silex Project (FRA), Tron Karton (LV), Rombo Kaos (LV), Jukka Peltosaari (FIN), Karina Donis (GER), Minttu Pyykkönen (FIN), Slava Ptrk (RU), Guts Draws (EST), Kajar Kattai (EST), Liisa Kruusmägi (EST), Sänk (EST)

Rohkem infot ja kogu programm festivali koduleheküljelt www.stencibility.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles