Nargenfestival alustab 13. hooaega «Joonasega»  

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rudolf Tobiase oratooriumi «Joonas» salvestamine FOTO: Nargenfestival
Rudolf Tobiase oratooriumi «Joonas» salvestamine FOTO: Nargenfestival Foto: Nargenfestival

Nargenfestival alustab käesolevast nädalast oma 13. kontserdihooaega, tuues muusikasündmuseid nii Tallinnasse, Tartusse, Haapsallu, Naissaarele, Kakumäele, Paidesse, Rakverre, Viljandisse ja Hiiumaale.

7. ja 8. juunil toimuvad ajaloolised kontserdid Tallinnas Jaani kirikus ja Tartu Pauluse kirikus, kus tuleb esiettekandele Rudolf Tobiase oratoorium «Joonas» eestikeelse versiooni ja originaalorkestratsiooniga. Esitajad: Arete Teemets (sopran), Helen Lepalaan (metsosopran), Mati Turi (tenor), Taavi Tampuu (bariton), Raiko Raalik (bass), Maria Listra (sopran), Kadri Tegelmann (metsosopran), Endrik Üksvärav (tenor), Tamar Nugis (bariton), Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Collegium Musicale, Voces Musicales, tütarlastekoor Ellerhein, Tallinna Kammerorkester, Kadri Toomoja (orel), dirigent Tõnu Kaljuste

Tõnu Kaljuste: «Rudolf Tobiase oratooriumist «Des Jona Sendung» (autori eestikeelse versiooni käsikirjas pealkirjaga «Joonas») olen saanud ettekujutuse kui meie klassikalise muusika tähtteosest Vardo Rumesseni redigeeritud versiooni kaudu. Me pole kuulnud, kuidas kõlab «Joonase» originaalpartituur. Arvan, et 2018. aastasse, mis on kuulutatud kultuuripärandi aastaks, sobiks oratooriumi originaali ettekandmine igati. Piltlikult öeldes oleks Rumessen nagu Konrad Mäe maali «Ahvenamaa motiiv» restaureerimise käigus vängemate värvidega üle käinud. Puud on pruunimad kui autoril… seega moonutamine.»

Traditsioonilised Kreegi päevad toovad juunis Haapsallu kaks eripalgelist kontserti. 8. juuni kell 19 toimub Haapsalu kuursaalis kontsert «Kummardus Kreegile ja Tormisele», kus Kadri Voorand, Liisi Koikson, Jaak Sooäär ja Paul Daniel esitavad Kreegi ja Tormise loomingut džässmuusikale omases improvisatsioonilises võtmes. Kadri Voorand annab koos Estonian Voicesega kontserdi ka 20. juulil Naissaarel.

10. juunil kell 16 Haapsalu toomkirikus algava kontserdi jaoks on Tõnu Kaljuste Eesti juubeliaastat silmas pidades kokku pannud kava «Kreegi laulud aastast 1918 ehk millest lauldi 100 aastat tagasi». Kreegi koorimuusika kõlab Eesti Filharmoonia Kammerkoori esituses ja Tõnu Kaljuste juhatusel.

 Kogu kava ja täpsem info www.nargenfestival.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles