Michel Sittow jõudis koju

Juhan Raud
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Michel Sittow. Eesti maalikunstnik Euroopa õukondades» näitusevaade Kumus.
«Michel Sittow. Eesti maalikunstnik Euroopa õukondades» näitusevaade Kumus. Foto: Joakim Klementi

Tänasest alates on Kumus avatud näitus «Michel Sittow. Eesti maalikunstnik Euroopa õukondades». See rahvusvaheline näituseprojekt on esimene Tallinnast pärit renessansiajastu kunstniku Michel Sittowi isikunäitus Eestis. Michel Sittow (u 1469–1525) oli 15. ja 16. sajandi vahetusel Euroopas nõutud ja kõrgelt hinnatud meister. Washingtonis asuva rahvusgaleriiga koostöös korraldatud näitusel on koos Sittowi haruldased säilinud maalid maailma nimekate muuseumide kogudest.

Suurnäituse kuraatorid on Greta Koppel Eesti Kunstimuuseumist ning John Oliver Hand rahvusgaleriist Washingtonis. Rahvusgaleriis avati näitus jaanuaris. John Oliver Hand ütles Postimehele, et tema andmetel käis Sittowi näitust Washingtonis vaatamas rohkem kui 60 tuhat inimest.

Selleks oli ka põhjust – Sittowi kuulsus on muljetavaldav. «Tema maalitud portreed kuuluvad renessansiajastu portreekunsti tippsaavutuste hulka,» ütles Greta Koppel. «Parimaks asitõendiks Michel Sittowi suurusest on tema imepeenelt ja inimliku tunnetusega maalitud, ent mõõdult pigem väikesed tööd. On väga eriline sündmus, et need maailma suuremates kunstimuuseumides ja erakogudes laiali asuvad haruldused ühel näitusel kokku saavad.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles