In memoriam, Jüri Rent

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Rent FOTO: Ants Liigus
Jüri Rent FOTO: Ants Liigus Foto: Ants Liigus

Hüvasti, lauluvend Jüri Rent!

Jüri Rent oli mees, kellelt ei kuuldud kunagi sõnu «Ei jaksa!», meenutab kolleeg Eesti Muusika- ja Teatriakadeemiast Ants Soots.

Läks nii, et sel kevadel Sinu dirigeerimisklassi lõpetavad üliõpilased ei saanudki ainult Sulle omase käepigistuse osaliseks. Käepigistus, milles kõneles hetkega nii lugupidamine, väärikus, julgustus kui ka hoolivus. Jääb üle imestada, kuidas lühikestesse dirigeerimistundidesse mahtusid aineõpetuse kõrvale ka koorikultuuri lugu, kultuurilugu laiemalt, ajalugu, isamaalisus, kodanikuõpetus, kutse-eetika, kontserdielu. Eks seda kõike toitis otsiv ja ehk rahutugi vaim, energilisus ja tasakaalustatus ühtaegu. Kindlatest põhimõtetest räägib Jüri Rendi terav tundlikkus ebaõigluse, konjunktuurluse, odava populaarsuse suhtes. Jüri aateid jäävad edasi kandma 33 aasta jooksul koorimuusikaellu lähetatud kümned ja kümned õpilased.

Tervist, lauluvennad! Nii kõlas Jüri Rendi jõuline ja reibas tervitus meeskooride lauljatele proovide sissejuhatuseks pea viimased viiskümmend aastat, meenutab Jüri hea sõber ja kolleeg Indrek Vijard. See sõnapaar iseloomustas ilmekalt Jüri suhtumist võrdselt kõigisse oma koorilauljatesse ja kolleegidesse, lugupidamist nende suhtes. Aated ja isamaa olid Jürile pühad mõisted. Kõige selle juures jätkus tal tähelepanu ja aega oma perekonna ning ka sõprade jaoks. Laulumehed hindasid Jüri omadust oma mõtteid otsekoheselt ja sirgjooneliselt väljendada. Ühteviisi nõudlik oli ta nii kolleegide kui ka iseenda vastu.

Sõber René Eespere sõnul saatis Jüri tööd keskmisest mahlakam ning kujundlikum sõnapruuk. Aga kunagi ei tohtinud see kedagi isiklikult riivata, seda piiri tunnetas ta hästi. Eriline oli Jüri energia, seda jätkus väga erinevateks tegemisteks. Ta lihtsalt ei suutnud olla külm või leige, püsida paigal.

Mida paluks Jüri meil teha? Muusikat. Hoida oma isamaad.

Jüri Rent lõpetas 1975. aastal Tallinna Riikliku Konservatooriumi professor Arvo Ratassepa koorijuhtimise klassi.

Ta oli Tallinna Tehnikaülikooli akadeemilise meeskoori peadirigent ning Eesti Mereakadeemia meeskoori ja Tallinna Ülikooli meeskoori looja ning dirigent.

1970.–1980. aastail oli ta tosin aastat Kommunaalprojekti kammerkoori dirigent ning Eesti Raadio segakoori laulja, 1980.–1990. aastail aga Estonia teatri peakoormeister. Jüri Rent oli Eesti Teatri- ja Muusikaakadeemia õppejõud, Eesti Meestelaulu Seltsi auliige. Pea 20 aastat oli ta Eesti Meestelaulu Seltsi muusikatoimkonna juht ja aktiivne eestvedaja.

Jüri Rent oli dirigent üheksal laulupeol aastatel 1990–2014. Ta oli paljude meestelaulupäevade, Tartu rahu ja emadepäeva kontsertide kavade koostaja ja kunstiline juht. Oma sihikindluse ja töökusega jäädvustas Jüri Rent end eesti koorimuusika pikas ajaloos jäägitu pühendumisega meeskoorilaulu arendamisele. Jüri Renti tunnustati 2001. aastal Valgetähe IV klassi teenetemärgiga.

Jüri Rendi ärasaatmine toimub neljapäeval, 14. juunil kell 11.00 Tallinna Kaarli kirikus. Uksed avatakse kell 10.30.

Eesti Meestelaulu Selts

Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia

Eesti Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutus

Eesti Kooriühing

Rahvusooper Estonia

Tallinna Ülikooli meeskoor

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles