Täna esitletakse Karin Pauluse koostatud artiklikogumikku tootedisainist

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Tööstuskunstist tootedisainini»
«Tööstuskunstist tootedisainini» Foto: Raamat

Esmaspäeval, 18. juunil kell 17 esitletakse Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumis (Lai 17) artiklikogumikku «Tööstuskunstist tootedisainini». Karin Pauluse koostatud 334-leheküljeline raamat koondab kokku tootedisaini, aga ka disaini laiemalt käsitlevaid artikleid ajavahemikust 1934–2018. Raamat ilmub Eesti Kunstiakadeemia Disainiraamatu sarjas.

Disainist kõnelemine on tänapäeva avalikkuses üsna harilik, vaat et moodnegi teema. See pole aga alati nii olnud. Artiklikogumik heidab pilgu disainieriala ajalukku ja diskussioonidesse, paljastades nii valdkonna valupunkte kui ka võitlusi, mida on peetud iga meetri nimel, mida disain on pidanud teisejärgulise abitöö staatusest vabanemiseks kätte võitma. Kui uuema aja kriitika ning mõtteavaldused on vähemalt osaliselt veebis kättesaadavad, siis vanemad artiklid ja omas ajas olulised diskussioonid, endis- ja nüüdisaegsed disainerid, kirjutajad, kujunduse sõlmpunktid ja tähetunnid väärivad mäletamist.

Artiklid on nopitud väljaannetest Kunsti Album, (Eesti) Päevaleht, Postimees, Sirp (ja Vasar), Eesti Kommunist, Diivan, Eesti Ekspress, Maja. Autorite hulgas on peale raamatu koostaja näiteks Leo Gens, Bruno Tomberg, Kai Lobjakas, Martin Pärn, Anneliis Aunapuu, Ene Läkk, Tiina Kolk, Irmeli Karja, Tõnu Kaalep, Harry Liivrand, Veiko Liis, Maria Pukk, Arvo Pärenson, Daniel Kotsjuba, Aleksander Jakovlev.

Väljaande koostaja Karin Paulus on Eesti Kunstiakadeemia pikaajaline õppejõud, kes kirjutab ja uurib põhiliselt disaini ja arhitektuuri. «Olen rõõmus, et mul avanes võimalus Disainiraamatu sarjas tutvustada meie disainereid ja nende loomingut,» leiab ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles