Tallinna Linnagaleriis avatakse leedu kunstniku näitus

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viktorija Rybakova. Elu emaüsas.
Viktorija Rybakova. Elu emaüsas. Foto: Viktorija Rybakova

21. juunil kell 18 avatakse Tallinna Linnagaleriis Viktorija Rybakova isikunäitus «Puudutus». Eelmise Tallinna Graafikatriennaali peaauhinna võitnud Rybakova huvitub erisuse, mitmekesisuse ja ebastabiilsuse teemadest inimseksuaalsuses. Näitus jääb avatuks kuni 5. augustini.

Rybakova viimaste aastate töid esitlev näitus «Puudutus» sai alguse 2016. aasta uurimisprojektist Hollandis Maastrichtis Jan Van Eycki akadeemias. Teksti-, meedia- ja keraamikateoseid ning eritellimusel valminud mööblit hõlmav näitus keskendub emotsionaalse intelligentsuse ja universumit innustava naudingutunde teemale.

Kunstnik näeb seksuaalsust kui keeruka siseelu kutset, vajadust kontakti järele väljaspool omaenese keha. Süda hakkab tuksuma umbes 22. päeval pärast meie tekkimist; see edastab esimesed nähtavad märgid elust ja seega ka sügavast sisemisest keerukusest, mida on raske sõnadesse panna. Ükski teine emotsioon ei kõrgenda meeleolu rohkem kui seksuaalenergia, mis ühendab meid kõige olemasolevaga.

«Kui suudaksime mäletada elu emaüsas, tuleks seda vaadelda kui ülimalt nauditavat kogemust veekeskkonnas. Salapärane maailm väljaspool ema jõuab meieni vaid helivibratsioonide kaudu, mis tungivad läbi lootevedeliku ja ema keha eri kihtide,» ütleb kunstnik heliteoses, millelt pärineb ka näituse pealkiri. Ta lõpetab mõttega: «Paradiis kadus, kui saabus aeg lahkuda nirvaanalikust olemisest ning avada end täiesti uuele kogemusele ja kohanemisele. Siiski jääb sünnieelse elu mälestus meie kehasse püsima. See on kirjutatud igasse meis arenevasse ja kasvavasse rakku».

Viktorija Rybakova (snd 1989) on Leedu vabakutseline kunstnik, arhitekt ja teadlane. Tema uurimispraktika seob omavahel akadeemilise ja kunstivaldkonna, keskendudes peamiselt inimkehale ja inimkonna ajaloole. Praegu teeb Rybakova uurimistööd neuroteaduse ja erootika ajaloo kohta ning dekodeerib kehakudede põhjaliku uurimise kaudu kõnelemise ja kehakeele seotust. Pärast Jan Van Eycki akadeemia uurimisstipendiumi lõppemist 2017. aastal kolis kunstnik Brüsselisse, kus ta peab koos Goda Budvytytega kunsti-, disaini- ja uurimisateljeed studio laumes.

Näitus kuulub Tallinna XVII Graafikatriennaali programmi ning on SA Tallinna Graafikatriennaali ja Tallinna Kunstihoone ühisprojekt.

Tallinna Linnagalerii (Harju 13) on avatud kolmapäevast pühapäevani kella 12–19. Sissepääs on tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles