Eesti nüüdiskunst aitab europankuritel lähikuudel tulevikku mõtestada

Neeme Raud
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Frankfurdis Euroopa Keskpangas on oktoobrini väljas viimaste aastate esinduslikem Eesti nüüdiskunsti näitus välismaal. Kris Lemsalu töö «Car2Go».
Frankfurdis Euroopa Keskpangas on oktoobrini väljas viimaste aastate esinduslikem Eesti nüüdiskunsti näitus välismaal. Kris Lemsalu töö «Car2Go». Foto: Thorsten Jansen

Eesti kunsti väljapanek Euroopa rahasüdames avati maailmajao ühtsusele keerulisel ajal: eurotsooni maade ja teiste ELi liikmesriikide juhid pidid just siis Brüsselis langetama raskeid otsuseid sisserände kohta Euroopasse ning õhus, vähemalt Saksamaal, oli reaalne kartus, et kui üksmeelt ei saavutata, võib euroliit nähtavalt mõranema hakata. Ühisraha, mille kätt Frankfurdis hoitakse, jääb küll püsima, ent riigipiiridele võivad uuesti ning juba üsna pea tulla passikontrollid, kellega Saksamaa siseminister Horst Seehofer on ähvardanud.

Kantsler Angela Merkel suutis immigratsiooniasjus tuua liidu ülemkogult tagasi otsuse, mis tema koduseid kriitikuid vähemalt esialgu rahuldab. Nüüd on korraks päevakorrast maas ka mure, et Schengeni vabaliikumisetsoon võiks saada väga erineva ilme, astudes sammu tagasi eilsesse, mitte edasi homsesse. Kuid homse kohta on õhus palju vastuseta küsimusi.

Neile püüavad, mitte küll konkreetselt euroliidust, vaid elust ja ühiskonnast laiemalt mõeldes, vastuseid leida ka Eesti kunstnikud, kelle tööd on Euroopa Keskpangas näitusel väljas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles