Tartus saab näha Herman Aunapuu minimalismi

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Herman Aunapuu „Musta Kassi” päevil 1960. aastail.
Herman Aunapuu „Musta Kassi” päevil 1960. aastail. Foto: Kalju Rebane (?)

Alates 29. juunist on 19. sajandi Tartu linnakodaniku muuseumis avatud maalinäitus «Herman Aunapuu minimalism. Tartu - Arhangelsk – Tartu».

29. juunist on 19. sajandi Tartu Linnakodaniku Muuseumis võimalik vaadata 26 Herman Aunapuu väikseformaadilist joonistust, maali ja graafilist lehte aastaist 1938 – 1998. Viisteist aastat tagasi leidis Tartu Linnamuuseumis aset eelmine ja ühtlasi seni ainsam Herman Aunapuu (1915 – 1998) näitus «Sahib tuleb tagasi». Praegune väljapanek ei ole nii mahukas kui eelmine, aga sisaldab ometi enamuses seni eksponeerimata teoseid.

Esmakordselt on võimalik näha kunstniku vangilaagris sündinud miniatuurseid joonistusi ja maale. Teosed on pärit põhiliselt erakogudest ja mõned ka Kunstiühingu «Pallas» kogust. Herman Aunapuu väärtuslik pärand pole ulatuslik ja on erakogudes laiali. Äsja lisandus ühele graafilisele Tartu vaatele Tartu Kunstimuuseumi kogusse valik värvilisi kavandeid Aunapuu tööst reklaamikunstnikuna.

Herman Aunapuu sündis 12. märtsil 1915 Kokandis, Turkestanis Kesk-Aasias, kus tema isa oli jaamaülem. Pere kolis Tartusse 1921. aastal. 1933. aastal astus Aunapuu Kõrgemasse Kunstikooli «Pallas», kus ta sai esmaklassilise hariduse Jaan Vahtra, Voldemar Melliku ja Villem Ormissoni käe all. Tema peamine juhendaja oli aga Ado Vabbe, kelle juures ta jätkas ka 1944. aasta sügisel Tartu Riiklikus Kunstiinstituudis. 1945. aasta märtsis Aunapuu arreteeriti ja mõisteti erinõupidamise otsusega 8. septembrist kaheksaks aastaks paranduslike tööde laagrisse kodumaa reetmise eest. Vangilaagreis Komi ANSV-s ja Arhangelski oblastis viibis ta 1953. aastani.

Valve „Ko-Ko-Ko’s”. II. 1947. Õli. Kartong. Erakogu
Valve „Ko-Ko-Ko’s”. II. 1947. Õli. Kartong. Erakogu Foto: REPRO: Malev Toom

Esimest korda esines Herman Aunapuu 1940. aastal Kunstiühingu «Pallas» korraldatud näitusel, kus eksponeeriti annetusi ja deposiite – alates Konrad Mäest ja lõpetades Elmar Kitsega —, mis pidid saama alusvaraks loodavale Tartu Kunstimuuseumile. Aunapuu oli siis alles õpilane, keda aga kõrvutati juba Endel Kõksi ja Elmar Kitsega. Pärast vangilaagreid esines Aunapuu näitustel harva, õigupoolest suruti ta neilt kõrvale. Teda ei võetud kunagi Kunstnike Liitu. 1971. aastast saadik elas kunstnik tagasitõmbunult Tartu lähedal Peedul. Herman Aunapuu suri 29. detsembril 1998 Tartus ja on maetud Raadi Maarja kalmistule.

Herman Aunapuu näitus, millega Kunstiühing «Pallas» tähistab oma taastamise kolmekümnendat aastapäeva, on avatud sügise alguseni, 23. septembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles