Eesti kunstniku installatsioon ehib Londonit (1)

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marianne Jõgi “Interauraalne kontuur I”, 2017, installatsioonivaade Eesti Vabaõhumuuseumis.
Marianne Jõgi “Interauraalne kontuur I”, 2017, installatsioonivaade Eesti Vabaõhumuuseumis. Foto: Kristina Õllek

Londoni suurimal tasuta kaasaegse kunsti üritusel Art Night on Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskuse eestvõtmisel tänavu esmakordselt väljas Eesti kunstniku projekt.

Festivali raames avaneb külastajatel võimalus kogeda Thamesi jõe kaldal asuvas Battersea pargis Marianne Jõgi vabaõhuinstallatsiooni «Interauraalne kontuur I», mida saadab helilooja Ülo Kriguli muusikateos «Vesi ise».

 «Interauraalne kontuur I» on intiimne arhitektuurne installatsioon, mille akustiliselt aktiivne keskkond ja matemaatiline struktuur soodustavad lõõgastumist, heaolu ja uute teadmiste omandamist. Installatsioon pakub isesugust tunnetuslikku kogemust, mis toetub neuroteaduslikele uuringutele ja kunstnik Marianne Jõgi muusikateooria-, skulptuuri- ja inseneritaustale. Viidates meie sisemiste ja välimiste vibratsioonide vahelisele seosele, kutsub projekt osalejaid mõtisklema psühholoogilise ja füüsilise, isikliku ja ümbritseva vastastikmõjude üle, mis kokkuvõttes säilitavad meie tervisliku maise eluviisi.

«Interauraalne kontuur I» oli esimest korda publikule avatud eelmisel aastal Eesti Vabaõhumuuseumis. Londonis loob kunstnik koostöös kuraator Hanna Laura Kaljoga installatsiooni ümber külastajatele mõeldud mõtisklusele ja omaette olemisele kutsuva puhkeala, kus saab kuulata Ülo Kriguli heliteost.

London Art Night toimub 7.-8. juulil ja selle käigus näidatakse ühe öö ja kahe päeva jooksul erinevaid spetsiaalselt festivali jaoks tellitud avaliku ruumi kunstiprojekte. Möödunud aastal külastas Art Nighti üle 75 000 inimese. Igal aastal saab festivali juhtimise oma kätesse üks Londoni juhtuvatest kultuuriinstitutsioonidest ning üritus toimub iga kord erinevas Londoni piirkonnas.

Sel aastal on fookuses Thamesi lõunakaldal asuvad South Bank, Battersea Power Station, Vauxhall ja Nine Elms. Järjekorras kolmanda, korraldajate sõnutsi seni ambitsioonikaima Art Nighti institutsionaalne põhipartner on Londoni Hayward galerii, mille direktor Ralph Rugoff juhib Art Nighti kuratoorset tiimi. Art Nighti programm on erilise tähelepanu all ka seetõttu, et Ralph Rugoff on valitud 2019. aastal toimuva Veneetsia biennaali peakuraatoriks.

«Interauraalne kontuur I» on avatud laupäeval, 7. juulil kell 18.00-01.00 ja pühapäeval, 8. juulil kell 11.00-16.00. Installatsiooni parimaks kogemiseks on vajalik. Jooksvalt liitumine on võimalik vabade kohtade olemasolul.

Projekti esitlevad kunstnik Marianne Jõgi, helilooja Ülo Krigul, kuraator Hanna Laura Kaljo ja Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles