Algas suur teatripidu

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Baltimaade esimene rahvusvaheline etenduskunstide festival Baltoscandal toimub sel suvel juba 15. korda. Juubelihõnguline festival leiab aset 4.–7. juulini Rakveres, tuues siia kaasaegseid suundi ja tipptegijaid Euroopa ja maailma etenduskunstidest.

Baltoscandal avati täna Rakvere keskväljakul suurejoonelise avashow'ga koos tsirkuseartistide ja lavastaja Kaja Kannu poolt välja nopitud kohalike ja veidi vähem kohalike väärikate inimeste osalusel.

Juubelimaigulisele festivalile tulevad lisaks uutele tulijatele oma uusi töid näitama ka varem siin käinud kunstnikud ja esinejad. Baltoscandali avalavastus, Jérôme Bel`i «Gala» annab Rakvere ja Lääne-Virumaa rahvale võimaluse astuda Rakvere Teatri suurele lavale, lavastuses osaleb 20 Virumaa inimest. Jerome Bel on üks tuntumaid koreograafe Euroopas ning tema lavastust «Gala», kus alati on osalejateks kohalikud inimesed, on mängitud enam kui 50 linnas üle maailma.

Eelmisel festivalil publikut omapärase muusikateatriga üllatanud Joris Lacoste’i uues lavastuses «Suite n°3» saab kuulda kõiki Euroopa Liidu keeli, kaasa arvatud eesti keelt. Meie publikule tuttav, legendaarne teatritrupp Forced Entertainment Suurbritanniast tuleb külla oma uue lavastusega «Real Magic» ja proovib mängulises võtmes mõtteid lugeda. Tunnustatud Helsingi etenduskunstnike grupeering W A U H A U S toob Rakverre vaataja nägemisaistingule keskenduva lavastuse «Flashdance». Esmakordselt on festivalil Teatr Powszechny Poolast vastuolulise lavastusega »Klatwa», mis esitab küsimusi kaasaegse kunsti, inimese ja religiooni suhete kohta. Armastatud Ivo Dimchev on taas Rakveres, seekord kontserdivormis muusikalise etteastega. Eesti etenduskunstide maastikult on festivalil esindatud Juhan Ulfsak, Mart Kangro ja Eero Epner värske lavastusega «Workshop», Teater NO99 Juhan Ulfsaki lavastusega «Unistajad» ning esietendub pühendusega Rakvere Teatri väiksele saalile loodud Henri Hüti ja Mihkel Ilusa installatiivne lavastus »Kapriisid 3.5».

Tulemas on ka traditsiooniline jalgpallimatš romantikute ja küünikute vahel, vestlused esinejatega ning kontserdid klubiõhtutel.

Festivali kunstiline juht Priit Raud kommenteerib selleaastast festivali: «Baltoscandal toob kokku ja segab omavahel erinevad maitsed, värvid, kõlad, tunded, arusaamad, keeled, toonid, rütmid ja klišeed. Selline mitmekesisus on Baltoscandalist teinud sellise nagu ta on. Just see mitmekesisus iseloomustab tänapäeva ühiskonda meie ümber. Me kõik elame selles maailmas ja kaasaja ühiskondades. Üks ühiseid omadusi, mis meil kõigil selles ühises aegruumis on – see on lugupidamine. Inimlik lugupidamine. On muidugi aja märk, et just sellise inimliku lugupidamise peale ja üle mõtisklesin ma enim viimase kahe aasta jooksul käesoleva festivali kokkupanemisel. Baltoscandal on neli päeva täis etendusi, Rakveret, kohtumisi, arutelusid, pidu, suve ja festivalimöllu! Lihtsalt nautigem seda!»

15. Baltoscandal festival toimub 4.-7. juulil Rakveres.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles