Avatakse esimene kunstinäitus saare ajaloos

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
August Künnapu "Suvine õhtupoolik"
August Künnapu "Suvine õhtupoolik" Foto: Repro

Laupäeval, 7. juulil kell 13 avatakse Prangli Sadamakuuris esimene kunstinäitus – August Künnapu maalinäitus «Elu». Kunstnikule meeldib peale linnagaleriide teha näitusi ka Eesti saartel. Lisaks Saaremaale ja Hiiumaale on ta seni eksponeerinud oma töid Ruhnu Kultuuriaidas.

Prangli näitusel on valik Künnapu viimaste aastate eluolulisi töid. Väljapanek uurib erinevaid aspekte inimeste elus – argielu rituaale, sportimistavasid, nähtamatuid eluhoovuseid. Seda, kuidas inimesed on väga erinevad, kuid samas justkui üks organism. Näitusel on eksponeeritud kümmekond suuremat akrüülmaali, sealhulgas eelmisel aastal valminud peretriptühhon. Tööd on erksavärvilised ja elujaatavad, kuid samas ei puudu neis ka eksistentsiaalne sügavus. Näitus uurib eelkõige inimest ja tema olemust universaalsemas mõttes.

August Künnapu (s 1978 Tallinnas) on õppinud 1996 – 1997 Eesti Humanitaarinstituudis, 1997 – 2002  Eesti Kunstiakadeemias arhitektuuri ja 2000 kujutavat kunsti Slade’i kunstikooli suvekoolis Londonis. Ta on oma põlvkonna üks kirglikumaid maalijaid, kes portreteerib oma värviküllases loomingus inimeste, loomade ja majade hingesid. 2007 oli ta Konrad Mäe maalipreemia ja 2018 Kristjan Raua preemia laureaat. 2005 – 2011 toimetas Künnapu ajatut kultuurilehte “Epifanio”. Kunstnik on teinud alates 2001 isiknäitusi Tallinnas, Tartus, Tamperes, Manilas, Riias, ja Berliinis ning osalenud alates 1996 grupinäitustel Põhja- ja Baltimaades, Saksamaal, Taiwanis, Venemaal ja Inglismaal. Tema töid on Eesti Kunstimuuseumi, Tartu Kunstimuuseumi ja Viinistu Kunstimuuseumi kogudes ning erakogudes Euroopas. Ta on maaliraamatute «August Künnapu» (2007), «Elujõgi» (2013) ja «∞» (2018) autor. Künnapu armastab teha näitusi saladuslikel Eesti väikesaartel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles