Tartu Jaani kirikus saab näha-kuulda 250 aastast viiulit

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nadežda Tokareva 250 aasta vanuse viiuliga
Nadežda Tokareva 250 aasta vanuse viiuliga Foto: promo

Festivali Klaaspärlimäng avakontserdil 12. juulil esineb tänapäeva üks säravaimaid viiuldajaid Nadežda Tokareva pilliga, mis on valmistatud 250 aastat tagasi. Täies töökorras viiul loodi, kui Mozart oli üheksa-aastane ning haruldus on kindlustatud poole miljoni euro peale.

«Eestis ja maailmas üldse on säärase kaliibriga viiul haruldus,» ütles festivali Klaaspärlimäng produtsent Tiina Jokinen. Ta lisas, et Stradivariuse liini esindava Gagliani perekonna viiulite hulgast on just nimelt Nicolo pillid enim hinnatud ning erilise kõlaga.

Autentne Nicolo Gagliano viiul pärineb 1765. aastast, mil näiteks Mozart oli alles üheksa-aastane. Pill on läbi rännanud mitmete kollektsionääride ja fondide käest. Viiul on niivõrd hinnaline, et see on kindlustatud ka tänapäeva mõistes üüratu summa eest.

Vene päritolu Sloveenia viiuldaja Nadežda Tokareva on üks oma põlvkonna säravaimaid. Ta on oma karjääri jooksul esinenud rohkem kui 30 riigis, on ühtlasi mitmete transkriptsioonide ja seadete autor. 

12.–17. juulini Tartu Jaani kirikus toimuv Klaaspärlimäng üllatab sel aastal mitme eriprojektiga. Kuulata saab nii «Carmina Burana» Carl Orffi eelset algvarianti, renessanss- ja džässmuusika fusion'i ning ajatut barkokk-klassikat selle originaalses toreduses. Üheksa kontserdiga Klaaspärlimängu nädalal Tartus saab näha-kuulda ka erilaadseid pille, nagu inimesesuurune bassbalalaika ja vanamoodne haamerklaver. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles