«Kalevipoeg» jõuab lavale regi-jazz rütmis

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Aimla
Siim Aimla Foto: SCANPIX

EV100 aastast kantuna on jazzmuusik ja helilooja Siim Aimla loonud rahvuseepose «Kalevipoeg» sõnadele ainulaadse regijazz-kooriteose, mille esmaettekanded toimuvad  27.–29. juulini Kõmsi rahvamajas, Pärnumaal.

Kaheksast lugulaulust koosnev uudisteos on sündinud koostöös NUKU koori ja dirigent Reeda Tootsiga, kes kannavad teose ette teatraalse kontsertlavastusena koos Aimla juhitud instrumentaalansambliga. Siim Aimlale omases jazzvõtmes loodud kooriteose «Kalevipoeg» salvestas NUKU koor äsja ka plaadile, mis ilmub vahetult enne 27.–29. juulil toimuvaid esitluskontserte.

Kõmsi rahvamajas saab kooriteost kuulda ja näha teatraalse kontsertlavastusena, kus lauldakse lugusid Saarepiigast, soome sepa mõõgast, Sarvikust, siili soovitusest ja teistest muistsetest mälestustest, mis rahvuseeposes tallel. Saatepillidena on lisaks tavapärastele muusikariistadele kasutusel ka arhailisemad helitekitajad: vokid, vikat, kivid, puuroikad jms.

Kontsertlavastuse lavastaja ja NUKU koori dirigent on Reeda Toots, helilooja ja ansambli juht Siim Aimla, kostüümikunstnikud Pirjo Kullerkupp ja Kristiina Tuubel. Jutustavaid vaheosi esitavad Doris Hallmägi elektroonilise heliloomingu saatel NUKU koori lauljad. Seda lugu peab iga eestlane teadma ja kuulma ja nägema!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles