Anne Türnpu ja Eva Koldits lavastavad taas Hageri palvemajas

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anne Türnpu filmis «Portugal»
Anne Türnpu filmis «Portugal» Foto: Kaader filmist

Eelmisel suvel end uue ja populaarse mängukohana tõestanud Hageri palvemaja, kus Anne Türnpu, Eva ja Mart Koldits tõid lavale Lavakunstikooli 28. lennuga lavastuse «…JA PEAKSIN SADA SURMA MA…», on ka sel augustil teatrilavaks. Hageri plavemaja tähistab 200. juubelit ja selle sündmuse tähistamiseks toovad Anne Türnpu ja Eva Koldits lavale lavastuse «ELOKÄÜK».

Lavastus põhineb rahvaluulearhiivi seni avaldamata rahvausundi muinasjuttudel ja lugudel, kus inimeste igapäevase argielu sees, kohal ja kõrvu toimetavad mütoloogilised olendid, sekkudes ja mõjutades inimeste maailma. Loomultasa võõrast ihaldades ja kartes, eksitakse tundmatutesse dimensioonidesse, tuues sealt kaasa omamaailmale sobimatut ja pentsikut. Too kaasatoodu hakkab elama oma elu, naeratades kohtlaselt oma hambulise suuga - hullumeelselt veidrad ettemääratused ja kummastavad fantaasiad kasina reaalsuse piire ületades. Ja muidugi armastus!

Lavastuses on olulisel kohal ansambel Triskele helimaastikud. Vanamuusikaansambel Triskele on ainus, kes laulab 18. sajandi käsikirjalistest laulikutest pärinevaid laule. Saadavad neid laule omatehtud pillidel ja suudavad elusaks manada tolle aja metsikut ja õrna ekstaasi.

Hageri palvemajas 200 aastat tagasi alanud vennastekoguduse sisestruktuuri võtsid üle esimesed valitsusorganid, ja need omakorda panid aluse Eesti riigi esimestele valitsusvormidele. Lavastus on seatud mängukavva ka just EV100 aastal.

Lavastus pakub publikule rännakut habrastesse maailmadesse, mis meie kõrval ja ometi võõrad, meie sees ja ometi mitte omad. 

  • Autorid-lavastajad Anne Türnpu, Eva Koldits (Teater NO99)
  • Kunstnik Arthur Arula
  • Valguskunstnik  Airi Eras
  • Laval Kaie Mihkelson (Eesti Draamateater), Katariina Tamm (London), Bert Raudsep, Lauri Kaldoja
  • ja ansambel Triskele
  • Lavastus etendub Hageri palvemajas, esietendus 17. augustil. Vaid seitsmel õhtul.
  • Pärast etendusi ühine piknik.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles