Age Juurikal seisab ees keeruline esitus

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Age Juurikas
Age Juurikas Foto: promo

Eesti tuntumaid pianiste Age Juurikas esitab 16. juulil festivalil Klaaspärlimäng Granadose keeruka teose «Goyescas». Tuntud Hispaania kunstniku loomingust ajendatud klaveriteos nõuab erilist keskkonda ja esitaja virtuoossust. «Goyescase» tagamaid seletab lahti kunstiteadlane Linnar Priimägi.

«Kuigi teos on üks klaverirepertuaari tippteostest, ei kuule Granadose «Goyescast» tervikuna sageli,» kommenteeris Age Juurikas. «Võibolla on üheks põhjuseks tingimused, mida teos ettekandmiseks vajab. See läbinisti poeetiline, semiootiline materjal vajab esitamiseks sobilikku esteetilist ja intiimset keskkonda. Lisaks on vaja head klaverit ja virtuoosset pianismi,» lisas klaverivirtuoos.

«Minu teekond selle teosega algas juba aastaid tagasi - külastasin korduvalt erinevaid muuseume, kus Goya maale näha saab. Nüüd, aastaid hiljem olen selle komplitseeritud teose omandanud ja valmis kuulajatega jagama,» rääkis põhjalikult esinemiseks valmistuv Age Juurikas.

Age Juurikas on jõuliselt sugestiivse esituslaadiga soolopianist ja kammermuusik, kes ühendab endas Euroopa ja Venemaa klaverimängu traditsioone.

Klaaspärlimängul esitatav «Goyescas» räägib elust, armastusest ja surmast kahe noore ja kauni inimese prisma läbi. See on programmiline tsükkel, mis kulgeb läbi seitsme osa, kujutades inimhinge teekonda läbi armastuse ja surma. Granados oli vaimustunud Francisco Goyast ja komponeeris süidi tema maalidest inspireerituna.

 Festival Klaaspärlimäng vältab Tartu Jaani kirikus 12.-17. juulini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles