Rakvere Teatri etendusi vaatas 64 549 inimest

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvelavastus «Lõikuspeo tantsud». FOTO: Alan Proosa/Rakvere Teater
Suvelavastus «Lõikuspeo tantsud». FOTO: Alan Proosa/Rakvere Teater Foto: Alan Proosa/Rakvere Teater

13. juulist algab Rakvere Teatril kollektiivpuhkus. Selja taha on jäänud 78. hooaeg, mil anti kokku 360 etendust väiksemates ja suuremates teatrisaalides üle Eesti.

Teatrijuht Velvo Väli sõnul on lõppeva hooaja peamisteks märksõnadeks uus loominguline juht, kolm noort näitlejat, EV100 ning 15. korda toimunud rahvusvaheline etenduskunstide festival Baltoscandal. Hooaja jooksul tõime publikuni 9 eriilmelist uuslavastust. Kokku toimus teatris 1554 erinevat üritust. Meie etendusi külastas 64 549 teatrikülastajat. Kui liita siia juurde kino, jazz, kohvikusarjad ja muud toimunud üritused, siis oli külastajaid kokku ligi 130 000.

Peanäitejuht Peeter Raudsepa jaoks joonistus lõppenud hooajal selgelt välja kaks peamist telge – tugevate naislavastajate poolt lavale toodud näitemängud ning hooaja alguses teatriga taasliitunud lavastaja-dramaturg Urmas Lennuki autorilooming. Eili Neuhaus tõi lavale nüüdisklassikasse kuuluva ja publiku sooja poolehoiu pälvinud «Lendas üle käopesa», Arknal etendus «Lõikuspeo tantsud», mis pakkus inimestele läbi südamlikult romantilise iiri loo samastumisvõimalusi. Elina Purde lavastas eksimuste komöödia pealkirjaga «Hullemast hullem», mis võimaldas teatritrupil näidata oma mänguoskuste teatraalsemat poolt.

Urmas Lennukiga seotud pealiin algas sügisel, kui esietendus tema kirjutatud ja lavale seatud «Ükssarvikute farm», kus lennukliku filosoofiaga mängitakse eestlaste kultuurimäluga. Samuti tuli tema käe alt lavale jõululavastus «Timbu-Limbu», mida käis vaatamas sadu lapsi üle Eesti. Üheks märgilisemaks lavastuseks peab Raudsepp kevadel EV 100 programmis «Sajandi lugu» esietendunud «Puudutada kuud», kus mitu ühiskondlikult ja kultuuriliselt olulist nähtust üheks tervikuks koondusid.

Lavastus kujunes oluliseks tantsulise osakaalu poolest: esmakordselt oli Rakvere Teatri lavastuses niivõrd suur roll kaasaegsel tantsul, läbi mille just teatri noored näitlejad Jaune Kimmel ja Madis Mäeorg said näidata oma võimekust. Teater tõdeb, et koostöö tantsuteater Fine5-ga õigustas igati ette pandud ootusi.

Hooaega mahtus veel Tiina Mälbergi lavastatud valgust, luulet ja muusikat põimiv rännak «Tagassi inglite juure» Rakvere Rahvaaias, Karl Koppelmaa kaasaegse keelega lastelavastus «Päästame ema» ning tihedas koostöös väliseestlastega sündinud lavastus «LA H US».

«Hooaja lõpetas Baltoscandal, mis on endiselt noore ja intelligentse publiku lemmik teatrifestival,» võttis Raudsepp lühidalt kokku tema esimese hooaja Rakvere Teatris.

Lisaks etendustegevusele jätkas teater publiku hulgas tuntuks saanud sarjadega nagu RT vestleb, RT esitleb jaRT jazz. Nimekirja lisandusid kaks uut ettevõtmist, mis juba publiku poolt soojalt vastu võetud. RT luulesari «Kuu kutse» on pühendatud autoritele, kes kõnelevad luulekeeles. RT muusika koondab aga enda alla kontserdid, mil kõigil ühisjoon: ühe Rakvere Teatri näitleja hetk muusikas. Sarjale andis avapaugu näitleja Imre Õunapuu, kellele see oli esimene autorikontsert.

Teater naaseb tööle augusti teises pooles ning 79. hooaja esimeseks etenduseks on 23. augustil Arkna karjalaudas toimuv «Lõikuspeo tantsud». 8. septembril anname ametliku hooaja avapaugu, mil keskpäeval on oodatud teatrisse perepäevale kõige pisemad teatrikülastajad. Õhtul algusega kell 18 on suurematele teatrisõpradele kavas kolmevaatuseline peoõhtu alapealkirjaga «Põrsaid kotis ei müüda!».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles