120 aastat tagasi sündis kuulsaim Hollywoodi jõudnud eestlane

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivan Triesault Alferd Hitchcocki spioonifilmis «Notorious» (1946)
Ivan Triesault Alferd Hitchcocki spioonifilmis «Notorious» (1946) Foto: Kaader filmist

Sel reedel, 13. juulil möödub sajand ja veel 20 aastat näitleja Ivan Triesault’ sünnist.

Eestis Juhan Treisalti nime all tuntud mehe kuulsaim roll oli Alfred Hitchcocki spioonifilmis «Notorious» (1946), kus ta mängis härrasmehest natsiohvitseri Eric Mathist. Peaosades olid Gary Grant ja Ingrid Bergman ning film kandideeris kahele Oscarile ja Cannes'i grand prix'le. Kogu filmograafia siin.

Hiidlastest vanemate poeg Juhan sündis 13. juulil 1898. aastal Tallinnas, tol ajal Revalis. 14-aastaselt sai Juhan abitöölise koha Tallinna Saksa teatris, kus ta teinekord ka väiksemaid kõrvalosi täitis. Tänu teatritöötaja loomulikule eelisele, priipääsmetele, õnnestus Juhanil vaadata ohtralt etendusi ja sealt sai alguse tema armastus näitlemise vastu.

Kuna Juhani vanem vend ja õde juba Ameerikas olid, siis soovis temagi ookeani taha pääseda ja õppis usinasti inglise keelt. Sellest, kuidas hiidlasest noormees läbi Siberi ja Kaug-Ida USAsse seikles ja lõpuks vaid 15 sendiga taskus New Yorki jõudis; kuidas ta pääses kõigepealt balleti-, siis draamalavale ja lõpuks Hollywoodi hõbedasele ekraanile, kirjutab haaravalt Pekka Linnainen portaalis Estofennia. Väärib lugemist!

Ivan Treisault suri 1980. aastal Los Angeleses. Tema viimaseks rolliks jäi Kuninga osa Larry Yusti lühifilmis «The lady, or the Tiger?» (1970). Täies mahus vaadake seda allpool.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles