Filmiarvustus «Fakiiri imepärane reis»: muinasjutt võlukunstnikust, kellest sai kogemata põgenik

Ele Loonde
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Fakiiri imepärane reis»
«Fakiiri imepärane reis» Foto: outnow.ch

«Fakiiri imepärane reis» on Romain Puértolase bestselleril põhinev lugu, mille peategelane, endine India tänavavõlukunstnik Ajashatru Lavash Patel (Dhanush), jutustab kolmele vangi mõistetud poisile. Ajashatru ema unistus oli minna koos pojaga Pariisi, kus elab poisi isa. Ema sureb aga enne reisi ja poeg otsustab viia tema tuha sinna, kuhu kadunuke oli alati ihanud. Nüüd algavad aga sekeldused ja muu hulgas saab India turistist illegaalne põgenik.

See on imeline rännak Indiast Pariisi, Londonisse, Rooma ja Liibüasse, vürtsitatud huumori ja tempokate tagaajamistega, klassikaline nüüdismuinasjutt nüüdismaailmas, tänapäevases poliitilises segaduses.

Muinasjutt ei ole muinasjutt ilma imepäraste juhtumisteta, ja neid jätkub küllaga: fakiir reisib kord Ikea kapis, kord kohvris, jääb merehätta kuumaõhupallikorvis. Juba fakiiri amet ise on omajagu muinasjutuline – ta teenib raha võlukunstiga (ent kasutab oma oskusi kaarditrikkide kõrval ka telefonide ja rahakottide näppamiseks). Samuti leidub absurdilähedasi karaktereid, nagu laulev piirivalvaja, kes saadab lennukitäie Põhja-Aafrika põgenikke Hispaaniasse lihtsalt seepärast, et lend oli juba tellitud. Ehkki vaataja teab, et kogu asi on tegelikkusest kaugel, ei sega see lõbusat filmi nautimast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles