Narvas arutletakse, mida võtta ette tühjenevate linnadega

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva
Narva Foto: Marianne Loorents

24. ja 25. augustil korraldavad EKA Narva kunstiresidentuur ja MTÜ Ruumiringlus labori, kus arutletakse, mida hakata peale tühjade ruumide ning tühjenevate linnadega.

Narvas leiab augusti lõpus aset kahepäevane rahvusvaheline linnaruumi sündmus Narva Urban Lab. Järjekorras esimene labor “NARVA – DETROIT: Postindustriaalsed piirilinnad - kuhu edasi?” tõstatab kriitilisi linnaruumi arenguid puudutavaid küsimusi, et uurida ja leida lahendusi, mis toetaksid elukeskkonda Narvas.

Kunstiresidentuuri juhi Ann Mirjam Vaikla sõnul vaadeldakse Narvat läbi Detroiti prisma, sest linnadel on mitmeid sarnasusi: riigipiir, jõgi, suurtööstus ja kahanev rahvastik. “Labor uurib, kuidas on linnaruumis võimalik sotsiaalsete ja majanduslike muutustega kohaneda ja kas Narval on Detroitilt midagi õppida,” lausus Vaikla.

Narva Urban Lab’i peasündmuseks on sümpoosion, kus mõtestatakse, milline on kahaneva linna tulevik, tööstuspärandi potentsiaal ning kogukonna ja kunsti roll linnaruumi elavaks muutmisel. Teema üle arutlevad nii kohalikud kui ka rahvusvahelised eksperdid.

Sümpoosioni juhatab sisse teadlane ja ajakirjanik ning raamatu “Detour in Detroit” autor Francesca Berardi. “Ma õppisin jälgima inimtühje linnamaastikke ning mõistsin, et hirmul ja vaimustusel on lagunemise ees teisejärguline koht. See maailm on kompleksne ja valulik, kuid tulvil lootust hetkel, mil kohtuvad otsusekindlus ja arenguruum,” kirjutab Berardi.

Sõna saab sümpoosiumil ka kohalik kogukond. Näiteks kutsub linnaarhitekt Ivan Sergejev arutlema paiga tulevikuvõimaluste üle ning Narvas üles kasvanud rahvusvaheline eesti kunstnik Maria Kapajeva avab omalt poolt linna tööstuspärandi teemat.

Narva Urban Lab’i raames toimuvad lisaks mitmetele vestluspaneelidele ka töötoad, linnaretked, kunsti- ja mitmed teised sündmused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles