«Klaas. Betoon. Ruum» näitab monumentaalteoseid minevikust

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabaduse galerii
Vabaduse galerii Foto: Liis Treimann

28. juulil avatakse Vabaduse galeriis klaasikunstnike Aet Andresma-Tamme ja Mare Soovik-Lobjaka näitus «Klaas. Betoon. Ruum».

Kaheksast 1970.-1980. aastate monumentaalteostest koosneval näitusel keskendutakse geomeetrilistele töödele, mis on seotud ümbritseva arhitektuuriga. 

Kunstnike esimene ühisprojekt oli Viru hotelli teise korruse restorani laekompositsioon 1972. aastal koosnedes ligi 8000 peenikesest klaastorust, mis ülalt valgustatuna jätsid ruumis hapra ja õhkkerge mulje.

1979. aastal valmis Narva-Jõesuu puhkekodu Mereranna ujulasse kitsastest betoontahukatest ja toonitud keraamilistest plaatidest pannoo. Vähetuntud teos on erandlik range geomeetrilise lähenemise ja materjalikasutuse poolest. 1980. aastal järgnes sellele Olümpia Purjespordikeskuse hotelliossa loodud valatud klaasplokkidest tagant valgustatud sein. 1986. aastal valmis Tartu Ülikooli raamatukogu fuajee keskne valgusti, mis paljundas ja arendas edasi hoone arhitektuuri rütmi.

«Klaas. Betoon. Ruum» on omamoodi jätk Tallinna Kunstihoone galerii näitusele «Väikesed monumentalistid». 

Näitus on avatud 15. augustini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles