Täna algab XXVI Rapla Kirikumuusika festival

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rapla kirik.
Rapla kirik. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/EMF

26. juulist kuni 5. augustini astuvad Raplamaa suuremates ja väiksemates kirikutes üles väljapaistvad Eesti solistid, koorid ja ansamblid ning väliskülalised. Kontserdid, vestlus-kohtumised ja eesti heliloojate looming on festivali kingitus Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva pidulikuks tähistamiseks. Festivali korraldajaks on Muusikute fond PLMF ja kunstiliseks juhiks Pille Lill.

«PLMF-il on suur au olla eestvedamas üht Eesti vanimat festivali,» ütles Pille Lill ja lisas, et «oleme tänulikud, et oma õnnistuse festivali patroonina annab EELK peapiiskop Urmas Viilma, kellega vestlus-kohtumine teemal EV100 toimub 5. augustil kell 18.00 Rapla kirikuaias». 

Festivali peaesinejaks on avakontserdil 26. juulil kell 19.00 Rapla kirikus Eesti Rahvusmeeskoor Mikk Üleoja juhatamisel. Ettekandele tuleb suurteosena Andres Lemba «Missa», kus kaastegevad on Mikk Dede, Kuldar Schüts, Ott Indermitte ja Geir Luht ning organist Ene Salumäe. Lisaks soleerib metsosopran Iris Oja Vache Sharafjan'i «Stabat materis».

Festival rõõmustab publikut vaimuliku rahvamuusika kontserdiga «Tulge tagasi, inimese lapsed» Hageri Vennastekoguduse Palvemajas, kus esinevad 29. juulil kell 19.00 Kärt, Ants, Mart ja Jaak Johansonid ning Krista Citra Joonas. Pärast kontserti toimub esinejatega vestlus-kohtumine Palvemaja aias teemal EV100.

Lisaks RAM-ile kuuleme koorimuusikat 1. augustil Velise Õigeusu kirikus, kus ülesse astub segakoor Daugava Lätist, dirigendid Jevgeņijs Ustinskovs ja Renāts Cvečkovskis ning 2. augustil Vahastu kirikus esineb Moraavia õpetajate meeskoor Tšehhist, dirigent Jiří Šimáček.

Koostöös Rahvusvahelise Alion Baltic Muusikafestivaliga toob Raplasse festivali ühe pärlina maailmakuulsa Venemaa viiuldaja ja dirigendi Sergei Stadleri, kes juhatab 3. augustil Rapla kirikus ja 4. augustil Tallinna Filharmoonia Mustpeade Majas IX Rahvusvahelise Rapla Suvekooli Kammerorkestrit.

Suvekool on sel aastal keelpillimängijatele 31.07 – 4.08 (Sergei Stadler, Leonid Kerbel (viiul, Belgia), Elio Orio (viiul, Itaalia), Stanislav Pronin (viiul, Saksamaa/Kanada) jt ning lauljatele 26.–30. juulil (Samuel Krum (Austraalia/UK), Gundula Hintz (Saksamaa), Pille Lill ja Oliver Kuusik. Lauljate Suvekooli lõpetavad suvekoolis osalejad Rapla kirikus 30. juulil oratooriumi- ja ooperigalaga.

Kammerlikumas meeleolus saab festivali kontsertidel kuulda Eesti väljapaistvaid muusikuid ja tipp-interpreete, kellede seas on laulja Pirjo Levandi ja kitarrist Madis Arvisto (27.07 Järvakandi kirikus), sopran Pille Lill, viiuldaja Kristina Kriit ja organist Tiia Tenno (28.07 Käru kirikus) ning tšellist Andreas Lend ja akordionist Allan Jakobi (31.07 Kehtna kirikus).

Festivali lõppkontserdil 5. augustil Rapla kirikus kuuleme Eesti üht väljapaistvamat organisti Ines Maidret ja Tallinna Huvikeskuse Kullo lastekoori Ellerhein, dirigendid Anneli Mäeots ja Ilona Muhel. Festivali jäävad lõpetama teosed sellistelt Eesti heliloojatelt nagu Süda, Sarapik, Vinter jt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles