Täna õhtul tulevad zombid tagasi!

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robert Kirkman (vasakul) sõbraga seriaali võtetel.
Robert Kirkman (vasakul) sõbraga seriaali võtetel. Foto: Fox ­Crime

Täna õhtul kell 21 esilinastub Fox Crime’i kanalil Kuldgloobusele kandideerinud, eelmise aasta USA ühe edukaima uue telesarja «Elavad surnud» teine hooaeg.  Esilinastus Eestis on vaid 14 tundi pärast maailmaesilinastust. Seriaal sündis Robert Kirkmani ja Tony Moore’i koomiksi «Walking Dead» põhjal. Robert Kirkmaniga vestles Hendrik Alla.
 

Olete «Elavate surnute» produtsent ja stsenarist. Mis on õigupoolest teie ülesanded?

Istun kirjutajate toas ja seal jagame selle loo lookirjutajate vahel ära – kes kirjutab milliseid liine ja episoode. Olen selle hooaja jaoks ka mõned episoodid paberile pannud. Produtsendina on minu töö hoolitseda loo üldise arengu eest, jälgida visuaalsete eriefektide tegemist ja üldse tagada, et asi lõpuks valmis saaks.

Mis on teie hinnangul põhiline erinevus seriaali ja koomiksi jaoks loo kirjutamisel?

Televisioonis töötades on sul usaldusväärne turvavõrk. Koomiksit kirjutades istun üksi oma toas ja mängin erinevate ideedega. Ega siis ei oska arvata, kui head need on. Otsustan lihtsalt kõhutunde järgi: näe, see on lahe, teeme ja proovime, mis saab. Televisioonis töötad koos teiste inimestega, kellega pidevalt asjade käiku arutatakse. Taome iga ideed niikaua, kuni see karastub nagu teras. Tuleb tõsisemalt töötada ja ennast igasuguste telespetsiifikast tulenevate lisanõudmistega kohandada.

Seriaali jaoks paneme paika üldise arengusuuna ja jagame hooaja loo episoodideks ning siis hakkavad väiksemad grupid spetsiifiliste arenguliinidega tegelema. Kui see on tehtud, koguneb töörühm jälle kokku, võrdleb oma saavutusi ja annab hinnangu, mida on loo üldise arengu seisukohalt vaja muuta. See on pidev protsess, teeme päris palju ümber ja lugu on pidevas arengus. Nalja saab rohkem, kuna puutud kokku suurepäraste inimestega. Aga igal töömeetodil on omad võlud, teadagi.

Mida oskate ja tohite öelda «Elavate surnute» uue hooaja arengute kohta?

Esimese hooaja sündmused leidsid enamasti aset linnas. Sel hooajal liigume rohkem metsikusse loodusesse ja see saab olema tumedam, rõlgem, ebardlikum ja intensiivsem. Mu meelest oli sarja tegelastel esimesel hooajal suhteliselt lihtne elu, nüüd saavad neile osaks märgatavalt tõsisemad pained ja ellujäämine pole enam nii lihtne. Oleme ise päris põnevil, kuidas see välja tuleb. Ja muidugi, sel hooajal tuleb meil rohkem episoode, 13 eelmise hooaja kuue vastu.

Koomiks ja telesari, selle järgi, mis seni näha on olnud, tegeleb peaasjalikult pärast zombiapokalüpsist ellu jäänute omavaheliste suhtega, mitte niivõrd zombidega peetavate lahingutega.  

Jah, see on tõsi. Asi ei kannaks, kui selle peamine idee oleks pimedast nurgast välja kargavad zombid, keda siis peab tapma. Meie show’ nurgakivi on karakterdraama. Kuidas päris inimesed, lihtsad inimesed, keda me kõik võiksime oma igapäevases elus kohata, ekstreemsetes tingimustes hakkama saavad. Nad võiksid olla su sõbrad ja naabrid. Meid huvitab, kuidas nad saavad ja kuidas see neid muudab.

Oleme läinud aastatel näinud päris hulgaliselt vampiiriteemalisi filme ja telesarju. Kas zombid on uued vampiirid?

Heh, ma arvan, et zombid on uued zombid. Vampiirid on lahedad, libahundid on lahedad, aga ma arvan, et zombid on selle poolest unikaalsed, et sa ei saa neid loo peategelaseks teha. Vampiiri- ja libahundilood on ju inimestest, kes muutuvad kellekski teiseks, aga neil on isiksus. Zombidel pole mingit isiksust, zombi ei saa olla kangelane. Zombilood räägivad alati ellujäämisest. Mis juhtub siis, kui kogu ühiskond kokku kukub, ja kuidas me sellises maailmas hakkama saame.

«Elavad surnud» kasutavad laialdaselt ristmeedia võimalusi. Kõigepealt koomiks, seejärel teleseriaal, nüüd on välja tulemas video- ja lauamäng. Kui palju te nende viimastega seotud olete?

Sellest hakkab, jah, kujunema omaette fenomen. Kogu kontseptsioon sündis minu keldris üheksa aastat tagasi ja nüüd on see ülemaailmne nähtus. Jälgin teatava piirini, mis toimub selle videomängu arendamisel. Üritan teha nii vähe kui võimalik, aga siiski tagada, et need oleksid omas žanris parimad mängud, mida fännid naudivad. Ootused on igatahes kõrgel.

Mis projekte teil «Elavate surnute» kõrval veel käsil on?

Uute asjadega tegelen kogu aeg. Näiteks lastekoomiks «Superdinosaurus». Ja see on «Elavatest surnutest» nii kaugel kui vähegi võimalik. Katsetan kogu aeg uute teemadega ja kavatsen sel alal jätkata veel aastakümneid.

«Elavad surnud»
AMC teleseriaal
Põhineb samanimelisel koomiksil
Eestis eetris telekanalis Fox Crime esmaspäeviti kl 21.00
Sarja looja Frank Darabont, stsenarist Robert Kirkman
Osades Andrew Lincoln, Jon Bernthal, Sarah Wayne Callies, Laurie Holden jt

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles