Etendub kontsertetendus Aino Kalda 140. sünniaastapäevaks

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Etendub kontsertetendus Aino Kalda 140. sünniaastapäevaks.
Etendub kontsertetendus Aino Kalda 140. sünniaastapäevaks. Foto: Ingmus OÜ

Neljapäeval, 2. augustil kell 19 toimub Hiiumaal Kassaris Aino ja Oskar Kallase suvemaja õuel kirjanik Aino Kallasele pühendatud kontsertetendus «Kassari – Aino Kallase paradiis». Õhtu on pühendatud Kallase 140. sünniaastapäevale ning Eesti ja Soome 100. aastapäevale. Katkendeid kirjaniku päevaraamatutest ja teistest Hiiumaaga seotud teostest loeb Garmen Tabor. Kallase ja Kassariga seotud laule esitab Angelika Mikk, klaveril saadab Riina Pikani. Esiettekandele tuleb Tõnu Kõrvitsa teos «Kaduvuse vari» Aino Kallase tekstile.

Majas, kus kontsert toimub, suvitasid aastatel 1924–1938 Aino ja Oskar Kallas oma perega. Vaid 1926. ja 1933. aasta suvi jäi töökohustuste tõttu Londonis vahele. Aino Kallas avastas suvemaja 1924. aasta suvel Haapsalust Hiiumaale sõites ning ühe kohaliku naisega juttu vestes, kes soovitas tal suvitada just selles majas. Kassari oli Aino Kallase paradiis.

«Jumal on mulle head soovinud, andes mulle Kassari. Istun trepil õhtupäikese paistel. Tunnen, kuidas minu hing kosub, paraneb,» kirjutab Kallas oma päevaraamatus. Siin sündisid «Reigi õpetaja», «Hundimõrsja» ning «Pühajõe kättemaks», lisaks luuletused «Pastorale» ja «Öö Kassaris». «Reigi õpetaja» kirjutas hiljem ooperiks Eduard Tubin ja «Hundimõrsja» sai aluseks soome helilooja Jarmo Sermilä balletile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles