Võtikvere raamatuküla kirjanduspreemia sai Vahur Afanasjev ja luulestipendiumi Airis Erme

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirjanik Vahur Afanasjev tütre Juuliga Võtikvere raamatuküa päeval 2018. aasta 4.augustil.
Kirjanik Vahur Afanasjev tütre Juuliga Võtikvere raamatuküa päeval 2018. aasta 4.augustil. Foto: Võtikvere raamatuküla

Võtikvere raamatuküla pidu on Eestimaa vanim kirjandusfestival – tänavu toimus see 19. aastat –, mille eestvedajaks on Võtikverest pärit kirjanik ja filmitegija Imbi Paju. Raamatuküla patroon on tänavu antropoloog, muinasjutuvestja ja muusik Polina Tšerkassova.

Juba neljandat aastat antakse kirjandusfestivalil välja 1880. aastate lõpus Võtikveres elanud luuletaja Elise Rosalie Auna nimelist kirjanduspreemiat. Tänavu pälvis kirjanduspreemia kirjanik Vahur Afanasjev Peipsiveere vanausuliste elu käsitleva romaani «Serafima ja Bogdan» eest.

«Romaan kirjeldab inimlikult ja humoorikalt vanausuliste hirmu nõukogude võimu kui ebajumala ees,» ütles Imbi Paju preemia üleandmisel. «Tugevad keelekujundid avavad kultuurimaastikku ja vanausuliste elufilosoofiat, kust saadakse tuge elamiseks.Teos suunab pilgu rikka traditsiooni pärandiga vanausuliste elule ja rikastab meie kultuuriteadvust.»

Varem on saanud preemia kirjandusteadlane Leena Kurvet-Käosaar, Ly Ehin ja Eeva Park. Preemia koosneb kunstnik Lilli-Krõõt Repanu graafilistest taiestest.

Võtikvere raamatuküla ja digitaalse trükikeskkonna ettevõte Dipri andaid tänavu esimest korda välja luule eristipendiumi, mille sai luuletaja Airis Erme.

«Iseenesest on üsna hämmastav, et nii napi aja jooksul sai valmida niisugune luulekogu nagu «Tiibadega tigu». Minu meelest on need kaks raamatut, koos debüütkoguga «Räägime homme», kunstiline tervik. Tänu Imbi Pajule ja Andrus Reinsoole rõõmustava algatuse ja hea valiku eest,» ütles luuletaja Doris Kareva, kes stipendiumi väljaandmist konsulteeris.

Stipendum sisaldab luulekogu kujundamist, küljendamist ja turundamist ning tasuta eksemplare autorile.

Raamatuküla peol tõsteti eriliselt esile ka värske PEN-klubi auliikme Heli Susi (88) tööd sõnavabaduse ja inimõiguste heaks. Ühiskonnategelase Jüri Estami sõnul on kogu Suside perekond andnud erakordse panuse maailma õiglasemaks muutmisel. Tõlkija, saksa keele õpetaja ja raamatute toimetaja Heli Susi ja tema isa Arnold Susi pakkusid 1970. aastatel kirjanik Aleksandr Solženitsõnile Gulagi arhipelaagi kirjutamise ajal varjupaika ja intellektuaalset tuge.

«Advokaat ja Otto Tiefi valitsuse haridusminister Arnold Susi kohtus vangistuses Ljubljankal inimõiguslasest Solženitsõniga ja korraldas nö vangla ööülikooli, kus ta tegi tulevasele suurele kirjanikule, Nobeli laureaadile, õigusriigi küsimused selgeks. Oleks õigustatud, kui Eesti kultuur sellise väeka perekonna tööd teadvustaks ja sellest rohkem räägiks,» ütles Jüri Estam.

Võtikvere raamatuküla festivali viiakse läbi kultuuritalgute korras ja selle eesmärk on innustada inimesi raamatuid lugema, arutlema ja hoidma Võtikvere kultuurimaastikku elujõulisena. Kirjanduslikku päeva aitas läbi viia ajakirjanik ja paljude raamatute autor Rein Sikk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles