Kolm eesti kunstnikku teevad kummarduse inspiratsioonile

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maiu Mooses «Kummardus» (2018)
Maiu Mooses «Kummardus» (2018) Foto: Pressimaterjalid

Kolmapäeval, 8. augustil avatakse Vilde muuseumis kunstnike Angela Soopi, Maiu Moosese ning Margot Kase näitus «Kummardus», mis teeb alalhoidliku tänuavalduse inspiratsiooniallikale.

«Kummarduse teema hõlmab kunstis ühelt poolt alalhoidlikult tänulikku tsiteerimist ja teisalt eelnevalt loodu täiendamist ja töötlust. Kummardus võib avalduda vastusena mõnele eelmisele väljendusele või selle mõtet edasi arendava repliigina ning areneda dialoogiks ja avaramaks mõttevahetuseks. See võib olla suunatud ühe autori, õpetaja, eelkäija, koolkonna või muud sorti grupi, mõtteviisi, kogu kultuuri või Looja poole.

Kummardus tähistab eelkõige vastuvõttu, kuid võib tähendada ka andi. Näiteks, näitleja kummardab publikule tänuks dialoogis osalemise, sündmuse sündida laskmise ja sellele kaasa aitamise eest. Kummardus võib olla korraga mitmesuunaline, tänuavaldus inspiratsiooniallikale ja rõõmu jagamine vastuvõtjaga kui ka rõõmu ja vaimustuse väljendus küündimise ja ulatumise, jagamise ja kuitahes põgusa ühinemise võimalikkuse üle.

Näitusel esitatut ühendab vahendina joonistus. See on vahetu meedium, mis näitab tihtipeale ka veel lõppfaasis kogu kujutise tekkeprotsessi. Töötasime tiheduse, hõreduse, korduvate katsete ja variatsioonidega,» seisab näituse kirjelduses.

Näitus jääb Vilde muuseumi Kastellaanimaja galeriis avatuks 31. augustini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles