«Zero G Tonic» taasloob näitusesaalis maastikukogmust

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pressimaterjalid

Kolmapäeval, 8. augustil kell 18 avavad kunstnikud Kristel Saan ja Sten Saarits Hobusepea galeriis ühise näituse «Zero G Tonic».

Krüptilise pealkirjaga näitus sai alguse kunstnike ühisest residentuurist Endla rabas. Seal filmitud ja salvestatud video- ja helimaterjalide abil loovad nad näitusesaali ruumiinstallatsiooni, keskkonna, millega suhestumisel on fookuses muuhulgas gravitatsiooni puudumine. Näitus taasloob ja pakub maastikukogemust läbi erinevate meelte. Kunstnike ühendab huvi keha ja keskkonna vaheliste suhete ning materjalitaju erinevate võimaluste vastu.

Kunstnikud Kristel Saan ja Sten Saarits oma tööst: «Kognitiivse keskkonna omastamine on piiratud infotöötluse võimekusega ‒ kontekst on olemas, aga detailid alles renderdavad oma täisväärtuslikku kolmedimensioonilist kohalolu. Toimub paralleelsete narratiivide ja keskkondade põimumine. Taustal ristuvad teineteist mõjutavad ajajooned, mida alles analüüsitakse. Tajutav on sõna tähenduse ja detailsuse hõrendamine ning taasloomine uues keeles, kus kogetav maastik ja selle semiootiline tõlgendus on ühte sulanud. Pigem rõhutatud kontrastid, mille tulemusena harvendab tervik end eelnenud reaalsuse nihkeks. Internetis on null gravitatsiooni. Suhtluskeeleks on kujundid, kuvandlikud mudelid, mida õnnestunud osadeks lahutamise eritelus on võimalik päriselt kogeda. Olukorra vigade analüüs on jätkuv protsess. Järeleaimamine on seda edukam, mida realistlikumaks muutub maastik meie ümber. Hakkame kohale jõudma.»

Näitus jääb Hobusepea galeriis avatuks kuni 2. septembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles