Ólafur Arnalds esineb Tallinnas eripäraste instrumentidega

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ólafur Arnalds
Ólafur Arnalds Foto: Pressimaterjalid

18. veebruaris Alexela Kontserdimajas esinev Islandi multiinstrumentalist ja produtsent Ólafur Arnalds toob lavale muusika, mis ei kordu kunagi sama moodi.

Ólafur Arnalds astub üles kahel klaveril, abivahendiks kasutab muusik spetsiaalse tarkvaraga sülearvutit, mida saadab väikese klaviatuuriga. Mängides hääletuid akorde, jõuavad need tarkvara ja kahe klaveri abil kuulajani. Noodid kõlavad spontaanses järjestuses tuginedes spetsiaalsele algoritmile.

Idee masinavärgist tekkis Ólafur Arnaldsil Aasias, kus ta nägi esimest korda modernset versiooni isemängivast klaverist. See inspireeris teda loomingusse rohkem tehnoloogiat kaasama. «Eesmärk ei olnud ehitada arvuti, mis loob minu eest muusikat, vaid instrument, mida ise mängin,» selgitab helilooja.

Selle asemel, et mängida korraga ühte klahvi ja saada tulemusena kätte üks noot, suudab helilooja ühte klahvi mängides panna kõlama hulgaliselt ootamatuid helisid.

Ólafur Arnalds esineb Tallinnas kontsert-turnee «re:member» raames. Koos heliloojaga on laval keelpillikvartett, löökpillimängija ning Ólafur Arnaldsi klaverite ja süntesaatorite mänguväljak.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles