Sinustki võib saada sadist

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Max Hubacher mängib filmi «Der Hauptmann» jälki nimitegelast.
Max Hubacher mängib filmi «Der Hauptmann» jälki nimitegelast. Foto: Kaader filmist

«Kaptenit» vaadates tuleb igaühel, kes psühholoogia põhikursusest kas või pool tundi allatuult seisnud, kohe meelde klassikalised Stanley Milgrami ja Philip Zimbrado eksperimendid. Need näitasid, et täiesti ontlikest inimestest võivad hämmastavalt kiiresti saada jõhkardid, kellel pole mingeid tõrkeid hiljutisi omasuguseid kamraade alandada, piinata ja tappa.

Hendrik Alla kirjutab: «Heroldi kiirele muutumisele pakuvad tuge huvitavad kõrvaltegelased. Jõhkard Kipniski (Frederick Lau) on lihtsalt maniakk, kelle loomuses ongi alandada, peksta, piinata ja tappa, andke vaid võimalus. Huvitavam figuur aga paistab olevat maamatsist keskealine reamees Freytag (Milan Peschel), kes algul kõigest toimuvast üsna šokeeritud, kuid lõpuks kalestub ja muutub suurepäraseks mutrikeseks hauptman Heroldi kõrilõikajate salgas.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles