Edward von Lõnguse vastu tundis huvi kolm politseiekipaaži

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edward von Lõnguse Viini valssi sekkus kolm politseiekipaaži.
Edward von Lõnguse Viini valssi sekkus kolm politseiekipaaži. Foto: Gytis Dovydaitis ja Jaanus Hannes

Edward von Lõnguse Eesti 100. juubelile pühendatud Euroopa-tuur on jõudnud eelviimasesse sihtkohta, Austria pealinna Viini. Sumedal suveööl linnaruumis töötanud kunstnik sattus taas politsei huviorbiiti. Seekord saabus von Lõnguse tegevust inspekteerima lausa kolm politseiekipaaži. Kunstnikule anti siiski võimalus teosed lõpetada ning politseinikud lahkusid, taskud täis kleepse digitänavakunstitegelastega, kelle saab mobiilirakenduse abil ka paberil ellu äratada.

Von Lõnguse teosed jõudsid Viini koostöös Calle Libre rahvusvahelise tänavakunstifestivaliga. «Edward von Lõnguse tööd pakkusid meile suurt huvi, sest need toovad tänavakunsti tegemisse ja vastuvõtmisse interaktiivse mõõtme. Eriti muljetavaldav on see, kuidas tema teosed kasutavad ära tehnoloogiat ja uue meedia võimalusi, samuti on põnev teoste ajalooline taust. Oma mitmekihiliste stencilitega eristub von Lõngus selgelt ja jätab Viini tänavakunstimaastikule oma isikupärase jälje,» ütles Marina Bartoletti, üks festivali korraldajatest.

Edward von Lõnguse Viini valssi sekkus kolm politseiekipaaži.
Edward von Lõnguse Viini valssi sekkus kolm politseiekipaaži. Foto: Gytis Dovydaitis ja Jaanus Hannes
Foto: Gytis Dovydaitis ja Jaanus Hannes.

Calle Libre on üsna eripärane tänavakunstifestival, kuna lisaks traditsioonilisematele tänavakunstipiirkondadele on festival koha sisse võtnud ka Viini olulisimas kunstikvartalis, prestiižse Museumsquartier´i alal. Nii näevad Viini tähtsamaid kunstimuuseume külastavad inimesed teel näitusele nüüd ka Edward von Lõnguse Kivikuningat ja teisi digitänavakunstitegelasi.

Lisaks tuuri ametliku programmi kuuluvatele vanadele eestlastele, kelle saab nutitelefonis liitreaalsuse tehnoloogia abil ellu äratada, jättis von Lõngus ka Viini ka uue teose surmatantsu-seeriast ning teose pealkirjaga «Pesupäev», mis on omamoodi orgaaniliseks koostööks teiste teose asukohas tegutsenud tänavakunstikega.

Foto: Gytis Dovydaitis ja Jaanus Hannes.

Kohalik tänavakunstnik Chinagirl Tile märgib: «Edward von Lõnguse teosed lisavad meie linna mitmekesisust. Austria tänavakunsti- ja grafitiskeene ei ole väga suur ja viimasel ajal olen ma tundnud puudust teostest, mis kannavad mingit poliitilist või ühiskondlikku sõnumit. EvL toob Viini väga oodatud värsket lähenemist.»

Tänavakunstituuri (R)estart Reality näol on tegu innovaatilise Eestit tutvustava kunstiprojektiga, mis on osa EV100 rahvusvahelisest programmist. Projekti viib ellu Eesti Kaasaegse Kunsti Keskkond NOAR.eu. Euroopa-tuuri raames on von Lõnguse teosed  jõudnud juba kümnesse pealinna - Berliini, Brüsselisse, Rooma, Kopenhaagenisse, Pariisi, Budapesti, Vilniusse, Londonisse ja Viini. Septembris ootab ees viimane sihtkoht, Riia. Von Lõnguse digitänavakunstiteosed räägivad oma loo Android ja iOsS rakenduse abil. Proovi ise:  www.RestartReality.org/app.

Edward von Lõngus Viinis.
Edward von Lõngus Viinis. Foto: Gytis Dovydaitis ja Jaanus Hannes
Edward von Lõngus Viinis.
Edward von Lõngus Viinis. Foto: Gytis Dovydaitis ja Jaanus Hannes
Foto: Gytis Dovydaitis ja Jaanus Hannes
Foto: Gytis Dovydaitis ja Jaanus Hannes.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles