Staar, kellele ei meeldi nostalgia

Janar Ala
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Madonna.
Madonna. Foto: Yui Mok/PA Wire/Press Association Images

Nagu öeldakse, et igaühel on oma piibel, on vist võimalik väita ka, et igaühel on oma Madonna. Wikipedia annab meile sissekandes «Madonna kultuuriline mõju» võimaluse eritleda Madonna mõjuvälju muusikast ja moest postmodernismi ja gay-kultuurini.

Akadeemilised ringkonnad ja distsipliinid on leidnud Madonnast tänuväärset ja rikkalikku uurimisobjekti soouuringutest kuni teoloogiani. Madonna kui seksiikoon, popikoon, moeikoon, queer-ikoon, feministlik ikoon, postfeministlik ikoon, ajaloo esimene multimeedia popikoon, isegi kristlik ikoon. Ikoon on see sõna, mis kordub tema puhul ikka ja jälle, nii tihti, et seda on taas kord isegi paha kasutada, aga mis sa teed?

Madonna on kõigi aegade enim plaate müünud naisartist ja koguarvestuses on praegu temast eespool vaid The Beatles, Elvis Presley ja Michael Jackson. Absoluutsed müüdid, inimesed, kelle kohta ei kujutakski ette, et nad on päriselt elanud, vaid pigem kasvanud välja kusagilt kollektiivse alateadvuse edevamatest nurkadest. Madonnat millegipärast kujutad ette justkui pärisinimesena. Vähemalt kohati. Et ta võiks süüa enam-vähem regulaarselt ja isegi magada enam-vähem rahulikult. Hiljuti saabus uudis, et Madonna läheb Portugali elama, kuna tema pojale meeldib väga jalgpall ja ta ise ei salli Donald Trumpi. Ei kujutaks ju ette, et Elvis oleks läinud Portugali elama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles