Suri soulikuninganna Aretha Franklin

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Aretha Franklin suri 76-aastasena oma kodus Detroitis.

Soulikuningannaks peetud Aretha Franklin suri 76-aastaselt kõhunäärmevähki, ütles tema publitsist. Perekonna teadet vahendanud Gwendolyn Quinn ütles uudisteagentuurile Associated Press, et Franklin suri kell 9.50 Detroidis oma kodus.

«Sügava kurbusega teatame soulikuninganna Aretha Louise Franklini meie seast lahkumisest,» öeldi teates. «See on meie elu üks süngemaid hetki. Me ei suuda leida sõnu meie südames oleva valu väljendamiseks. Kaotasime meie pere matriarhi ja vundamendi.»

«Franklini ametlik surma põhjus oli kaugelearenenud neuroendokriinset tüüpi kõhunäärmevähk, mille kinnitas Franklini onkoloog doktor Philip Phillips Karmanose vähiinstituudist,» seisab teates.

Arethal diagnoositi vähk 2010. aastal ning arstid käskisid tal puhkust võtta, vahendas Metro. Muusikul paluti arstide korraldusel ära jätta kaks märtsikuus toimuma pidanud kontserti. Seetõttu jäi tema viimaseks esinemiseks eelmisel novembril New Yorgis toimunud Elton Johni AIDSi fondi kontsert.

Aretha Franklin oma viimasel kontserdil
Aretha Franklin oma viimasel kontserdil Foto: BBC

Märtsis pidi Aretha kinnitama «Us Weeklyle», et temaga on kõik korras, kui liba-Twitteri konto alt öeldi, et ta suri. «Mul läheb üldiselt hästi, kõik testide tulemused on siiamaani olnud head,» ütles ta. «Ma olen ravimite kõrvalmõjude tõttu kaotanud palju oma kehakaalust, kuid need nii mõjuvadki. Tänan teid kõiki muretsemast.»

Franklini tervis sattus meedia huviorbiiti juba 2010. aastal, kui ta tühistas operatsiooni tõttu kontserdid. Franklin eitas siis, et tegemist oli pankreasevähiga, nagu meedias arutati. 

2013. aastal pidi Franklin taas mitmed kontserdid tühistama, kuid alustas uut kontserdituuri 2014. aastal.

Aretha, kelle suuremate hittide hulka kuuluvad «Respect», «I Say A Little Prayer» ja «Natural Woman», läks 2017. aastal pensionile, olles selleks ajaks avaldanud veel ühe albumi. Album valmis koostöös Stevie Wonderiga. Naine ütles siis: «Ma lähen sel aastal pensionile. Ma tunnen end väga, väga rikastatult ning austusest õnnelikuna sellest, kust mu karjäär alguse sai ja kus see on praegu.»

«I Say A Little Prayer»​:

«Natural Woman»​:

Franklin alustas lauljakarjääri oma isa kirikus gospelilauljana ning 1960. ja 1970. aastatel olid tema lood regulaarselt rütmibluusi ja popmuusika edetabelite tipus.

Tema karjäär kestis üle viie aastakümne ja selle jooksul võitis ta kokku 18 Grammy auhinda. Lisaks inspireeris ta mitut lauljannat, kaasa arvatud Alicia Keysi, Beyoncét, Mary J. Blige'i, Whitney Houstonit ja Amy Winhouse'i.

Franklinist sai 1987. aastal esimene Rock'n'rolli kuulsuste halli vastu võetud naine. 2010. aastal oli ta ajakirja Rolling Stone'i saja suurima laulja edetabelis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles