Narvas hakkab kõlama Detroiti kulda (1)

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva_kunstiresidentuur
Narva_kunstiresidentuur Foto: Tõnu Tunnel

24. augustil astub Narva kunstiresidentuuris toimuval üritusel Narva Urban Lab üles elektroonilise muusika väljapaistvamaid artiste Dopplereffekt.

Dopplereffekti esinemine Narvas on erakordne, kuna duo soostub andma vaid väga valitud live-kontserte. Müstilisest techno-muusika sünnilinnast pärit kollektiiv koosneb kunagisest Underground Resistance ja Drexciya liikmest Gerald Donaldist ning To Nhan Le Thi’st.

Dopplereffekti uuemat loomingut iseloomustab teadushuvi ning -esteetika ja sellega kaasnev külm ning tume tung kaugetesse ja abstraktsetesse paikadesse, kus võib hakata ka hirmus. Dopplereffekti varasel perioodil leidsid nende muusikas elektrilise koha kõiksugu kummalisemat sorti teadlased. Ilma Kraftwerkita poleks Detroiti technot ja võimalik et Dopplereffekt on Detroiti artistidest see kõige kraftwerkilikum.

Dopplereffekt
Dopplereffekt Foto: Promo

Esimene Dopplereffekti EP ilmus 1995. aastal ja kandis pealkirja «Fascist State». Täispikk album ilmus 1999. aastal DJ Helli plaadifirma International Deejay Gigolo alt ja nimeks sel «Gesamtkunstwerk». Seda on lahterdatud ka Dopplereffekti irooniliseks, võib-olla isegi humoorikaks perioodiks. Duo oli kõva tegija ka tolleaegses electroclash’i skeenes.

Järgmised Dopplereffekti plaadid on ilmunud aastatel 2003, 2007 ja 2017 ning kandnud vastavalt pealkirju nagu «Linear Accelerator», «Calabi Yau Space» ja «Cellular Automata». Nii mõnigi on pidanud viimast, eelmisel aastal ilmunud ja nende kõige ambientlikumaks nimetatud plaati Dopplereffekti parimaks.

Üritus algab Narva kunstiresidentuuris (Joala 18) 24. augustil kell 22. Lisaks Dopplereffekti laivile residentuuri teisel korrusel astub üles Helsingi electro-mees Sansibar. Kohalikest tegijatest keerutavad plaate DJ-d Marcel Düšess ja Nikolajev.

Kontrastiks astuvad alumise korruse nn Narva saalis üles noor Narva DJ PTF1987, Sillamäe OG Denis Punch ja Kohtla-Järve underground’i vennad Raul Saaremets ja Deeon R & Danass.

Detroitist pärit olulise ja mitmekesise ajalooga artisti toob Eestisse festival Mägede Hääl ja IDA Raadio. Sündmust toetab Balti-Ameerika Vabadusefond.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles