Näidatakse filme, kus kõlab Pärdi muusika

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvo Pärt
Arvo Pärt Foto: Vahur Lõhmus

Arvo Pärdi Keskuse filmiõhtud keskenduvad usule ja inimeseks olemisele.

22.–24. augustini toimuvad kinos Sõprus juba kaheksandat korda Arvo Pärdi Keskuse filmiõhtud, mis pakuvad vaatamiseks linateoseid, milles kõlab olulisel kohal Arvo Pärdi muusika. Kahe filmi puhul on tegemist Eesti esilinastusega.

«Seekordse kava filmid võiks kokku võtta ühise pealkirjaga «Usu põhjalikkus», sest kõikides filmides on omal kohal usaldamise, uskumise ja kahtluse pingeväli,» ütles filmiõhtute kunstiline juht Kaarel Kuurmaa.

«Usueluga on seotud palju müsteeriume ja seletamatut ning aeg-ajalt võib kõikuma lüüa nii lihtilmaliku kui ka kõrgvaimuliku usuline kindlus, ja mõlemast poolusest kõnelevad tänavuaastased filmid. Teise suure teemana kõnelevad omal kombel kõik kolm filmi katoliku kiriku rollist meie modernses maailmas,» lisas Kuurmaa.

Filmiõhtud algavad 22. augustil Xavier Giannoli värske mängufilmiga «Ilmutus» («L’Apparition», 2018, Prantsusmaa), mis pärast esilinastust Arvo Pärdi Keskuse filmiõhtutel jõuab kinos Artis ka Eesti kinolevisse. Põnevikuna üles ehitatud filmis kõlavad mitmed Arvo Pärdi heliteosed, sealhulgas filmides harva kõlavad «Beatus Petronius», «Mein Weg hat Gipfel und Wellentäler» ja «Stabat Mater», samuti sageli kasutatavad «Summa» ning «Fratres». Eestlastele eriti üllatavana kõlab filmis ka Veljo Tormise regilauluseade «Lauliku lapsepõli».

23. augustil linastub möödunud aasta Sundance’i filmifestivalil parima debüütrežissööri auhinna võitnud Maggie Bettsi film «Noviits» («Novitiate», 2017, USA). Ka see film jõuab Eestis suurele ekraanile esimest korda. Film asetub ajaliselt 1960. aastate teise poole Ameerika Ühendriikidesse ning räägib religioonikauges peres kasvanud noore tüdruku usulise ärkamise loo. Selles filmis kõlab samuti palju Arvo Pärdi loomingut ning ära võib tunda teoseid «Sieben Magnificat-Antiphonen», «Lamentate», «My Heart’s in the Highlands» ja «Peegel peeglis».

24. augustil saab vaadata Nanni Moretti 2011. aastal valminud tragikoomilist mängufilmi «Meil on paavst» («Habemus Papam», 2011, Itaalia), milles käsitletakse paavstiks valitud kardinali usulisi kõhklusi hetkel, mil ta peaks minema Peetruse kabeli rõdule end rahvale uue paavstina tutvustama. Filmi lõpu kulminatsioonpunktis kõlab pikk mitmeminutiline lõik Arvo Pärdi teosest «Miserere».

Filmiõhtute kunstiline juht on Kaarel Kuurmaa. Filmid linastuvad eesti- ja venekeelsete subtiitritega, piletid on müügil Piletilevis ja kohapeal. Kõik seansid algavad kell 18 kinos Sõprus.

KAVA

  • K 22. august kell 18
  • «Ilmutus» («L’Apparition») 2018, Prantsusmaa, rež. Xavier Giannoli
  • N 23. august kell 18
  • «Noviits» («Novitiate») 2017, USA, rež. Maggie Betts
  • R 24. august kell 18
  • «Meil on paavst»  («Habemus Papam») 2011, Itaalia, rež. Nanni Moretti
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles