Arvo Pärdi sümfooniad avaldavad välismaa muusikakriitikutele muljet

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvo Pärdi muusika on plaadile jäädvustanud Tõnu Kaljuste koos NFMi Wrocławi filharmooniaorkestriga.
Arvo Pärdi muusika on plaadile jäädvustanud Tõnu Kaljuste koos NFMi Wrocławi filharmooniaorkestriga. Foto: Vahur Lõhmus

Kevadel plaadifirma ECM alt välja antud album «Arvo Pärt. The Symphonies» on saanud välismeedias sooja vastuvõtu osaliseks.

Plaadil kõlavad Eesti tuntuima helilooja, Arvo Pärdi kõik eri loomeperioodidel loodud neli sümfooniat. Muusika on plaadile jäädvustatud NFMi Wrocławi filharmooniaorkester ja Tõnu Kaljuste.

Graham Rickson kultuuriväljaandest The Arts Desk kirjutab.: «Plaadil kõlava muusika energia on nakkav /.../ Muusika edasipürgimine muudab selle veenvaks, kaval kontrapunktuaalne käekiri ning kaanonite kasutus tõmbavad kuulajad endasse.»

Muusikaajakirja Ludwig van Toronto veergudel tõstab Norman Lebrecht esile Tõnu Kaljuste ja NFMi Wrocławi filharmooniaorkestri hooliva käsitluse Arvo Pärdi sümfooniatest ning häid sõnu jätkub tal ka helilooja jaoks. «On ütlematagi selge, et julged varajased sümfooniad on hilistest muljetavaldavamad. Pärdi ise-õpitud modernism võimaldab tal hoida lääne heliloojatega võrreldes rohkem avatud meelt. Teises sümfoonias mängitab Pärt kuulajat improviseerimisega. Ta on mässaja, valmis hindama igat juhust kuniks see pole totalitaarne,» leiab Lebrecht.

«Esitused on albumil ühtlaselt väljapaistvad. Kaljuste on festivaliorkestriga kirglikud Pärdi muusika propageerijad. Helidisain peegeldab helilooja kindlat, kuid mitte toretsevat suunitlust, ning kõlab väga hästi mõlemas dünaamilises äärmuses» arvustab Steve Hicken kunsti- ja kultuuriajakirjast burning ambulance.

Kõik Arvo Pärdi neli sümfooniat on salvestatud Poolas Wrocławi rahvuslikus muusikafoorumis. Sümfoonia nr 3 salvestus leidis aset 2015. aasta oktoobris, sümfooniad 1, 2 ja 4 jäädvustati 2016. aasta augustis.

Tõnu Kaljuste on salvestanud hulgaliselt Arvo Pärdi teosed, mis on koostöös ECM-iga jõudnud plaatidele «Te Deum», «Litany», «Kanon Pokajanen», «Orient. Occident», «In Principio». 2014. aastal pälvis Kaljuste Arvo Pärdi autoriplaadiga «Adam`s Lament» Grammy muusikaauhinna parima kooriesituse kategoorias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles