Täna ja homme mine kinno tasuta!

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu film "Mängur" kandideeris võõrkeelse filmi Oscarile.
Leedu film "Mängur" kandideeris võõrkeelse filmi Oscarile. Foto: Kaader filmist

22.-23. augustil toimuvad kinos Artis taaskord Balti filmipäevad.

Kahel õhtul linastuvad Eesti Vabariik 100 raames tasuta Läti ja Leedu kõrgelt auhinnatud filmid. Kohal on ka filmitegijad ise. Filme näidatakse eesti- ja inglise keelsete subiitritega.

«Paradiis 89» (Läti)

On suvi 1989. Linnatüdrukud Paula ja Laura saadetakse suvevaheaega veetma idüllilisse väikelinna, nõbude Maija ja Linda juurde. Täiskasvanute silma alt ära, naudivad neli tüdrukut senitundmatut vabadust ning nii teevad nad ka oma esimesed sammud suureks saamise suunas.

Film põhineb tõsielulistel sündmustel ning jutustab loo 9-aastase Paula suureks kasvamisest ajal, mil Läti astus oma esimesed sammud iseseisvumise suunas.

Film on valminud Läti Vabariik 100 raames ning on režissöör Madara Dišlere esimene täispikk linateos. Ajalooline ning südamlik lugu on pühendatud kõikide aegade lastele, et taaselustada mälestusi perioodist, mis tõi suured muutused ja vabaduse.

«Mängur» (Leedu)

«Mängur» on psühholoogiliselt raputav lugu Vincentasest, kes elab kaksikelu. Triller tõmbab vaataja süngesse sündmusteahelasse, kus hasartmängusõltlasest kiirabibrigaadi parim meedik on kõrvuni võlgades ning sellest välja ujumiseks leiutab mängu, mis läheb seadusega vastuollu. Nimelt tuleb panused panna patsientide elu ja surma peale. Võigas mäng levib kiirelt kaastöötajate siseringist väljaspoole ning hakkab sisse tooma suurtes kogustes raha. Kõige keskel saab mehe moraalseks kompassiks tema armastatu Ieva, sundides Vincentase valiku ette - armastus või raha.

Film on rännanud hulgaliselt rahvusvahelistel festivalidel ning ühtlasi olnud ka Leedu kandidaat võõrkeelsele Oscarile.

«Rūta» (Leedu)

«Rūta» on kaasahaarav dokumentaalfilm ühest Leedu kõigi aegade edukaimast ujujast — olümpiavõitja Rūta Meilutytė’st. Film on pilguheit tema silmapaistvale kärjäärile ning isiklikule elule.

Eelkõige on «Rūta» lugu noorest tüdrukust, kes vaatamata keerulisele lapsepõlvele leidis viisi pühenduda spordile ning kõigest 15-aastasena olümpiapoodiumile tõusis. Tüdukust sai üleöö Leedu rahvuskangelane, kuid kuidas tulla toime rahvusvahelise au ja kuulsusega ning vastata kõigi ootustele?

«Modris» (Läti)

Karm Läti draamafilm, mille peategelaseks on 17-aastane Modris. Peale tavaliste noorukiea probleemide vaevleb Modris ka laastava hasartmängusõltuvuse käes. Poiss vajab meeleheitlikult oma ellu isafiguuri ning on kaotanud sihi. Tema käitumine tekitab pingeid ka emaga, kes on alla andnud ning ei tule poisi kasvatamisega enam toime. Juba niigi keerulised suhted muutvad külmal kesktalvel veelgi jäisemaks, kui hasartmängu sõltuvuse toetamiseks pandib noormees ema elektriradika. Naine annab poja üles politseile ning elupõletaja Modris otsustab oma tegude eest vastutamise asemel hoopis üles otsida oma vangist isa.

Tõsielust inspireeritud lugu esilinastus Toronto filmifestivalil ning sai pärast seda sooja vastuvõtu osaliseks veel mitmetel teistel rahvusvahelistel festivalidel. Film oli ühtlasi ka Läti kandidaat parimale võõrkeelsele Oscarile.

Linastusaegadega tutvu lähemalt siin!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles