«Kirjandusministeerium» kaob ekraanilt (11)

Kärt Kelder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Juur
Mart Juur Foto: Liis Treimann

Sellest sügisest ei näe televaatajad ETV ekraanil saadet «Kirjandusministeerium». ERR põhjendab otsust sellega, et kultuurisaade «OP» muutub pikemaks ning liigub paremale kellaajale, uue saate pealkirjaks saab «OP+».

ERRi elusaadete toimetuse juhi Karmel Killandi sõnul on see tavapärane praktika, et televisioon muudab formaati ja pealkirju. «Antud hetkel toimisime parimas usus, et kultuur saaks aega juurde ning kõige vaadatavamal ajal. Kui siiani olid kultuurisaated eetris pärast kella 22, siis «OP+» on tunnipikkune ja tema uus aeg on neljapäeviti kl 20–21,» rääkis Killandi.

Killandi lisas, et tegijatega arutati, kuidas muudatust ellu viia. «Vestlesime ka Mart Juurega. Kirjandusteemad saavad kindlasti olema uues saates «OP+». Meile meeldis, mis Mart «Kirjandusministeeriumis» tegi, ja tahame seda ka jätkata, kuid teises formaadis. Seetõttu läbirääkimised Mardiga veel kestavad,» kinnitas Killandi.

«Kirjandusministeeriumi» saatejuht Mart Juur ütles, et talle pakuti võimalust koostööks, kuid ta loobus sellest. «Tegime «Kirjandusministeeriumit» aastaid, meil oli väga hea ja arvukas auditoorium. Toimetus oleks võinud jätkata, aga ka paus tuleb kasuks. «OPi» uuendamine on tore, aga sellisel kujul, nagu meie saadet tegime – raamatutest ja lugejatele –, ei õnnestu seda uude kultuurisaatesse miksida ja ei ole ka vaja. Soovin jõudu «OP+» kollektiivile ja kindlasti head!» kommenteeris Juur.

Juur lisas, et «Kirjandusministeerium» tuleb tagasi või läheb edasi, aga kirjandusest rääkimine soiku ei jää. «Ükski kultuurisaade kogu oma rikkuses ei asenda sellist teejuhti raamatute juurde nagu «Kirjandusministeerium». Kui peaks tekkima vajadus teha taas saadet kirjandusest, siis meie väike kollektiiv on selleks alati valmis,» ütles Juur.

Kultuurisaadet «OP+» hakkab sügisest vedama kolm aastat «OPi» saatejuhiks olnud Margit Kilumets. Tema partneriks saab teleekraanil olema Tallinna Linnateatri näitleja Margus Tabor.

«Kindlasti ei ole tegemist täiesti uue saatega, sest kaubamärk on ju sama,» ütles Kilumets ERRi kultuuriportaalile, kuid lisas, et «OP+» on põhjalikum. «Saates saab olema kaks-kolm pikemat intervjuud, kusjuures nüüd ei pea enam nalja selle põhjendusega välja lõikama, et ei mahu ära,» sõnas ta.

Killandi leiab, et saate pealkirja asemel peaks keskenduma pigem sellele, miks muudatus tehakse ««OP+» saab eetris olema nüüd prime time’il, et kultuuriteemadele varasemast rohkem tähelepanu pöörata,» ütles Killandi.

«OP+» jõuab esimest korda ETV ekraanile 13. septembril. Saade on varasema poole tunni asemel nüüd tunni aja pikkune.

«Kirjandusministeeriumi» vaadatavus

«Kirjandusministeerium» on olnud läbi aegade «OPi» saateformaatidest kõige vaadatum. Juba kolm aastat tagasi, kui «OPi» formaat esimest korda muutus – valdkonnapõhiste saadete asemel tuli mitut teemat siduv magasin ja saatejuhiks sai Margit Kilumets –, edastas «Kirjandusministeerium» vaadatavuselt kümnete tuhandete vaatajatega teisi teemasaateid.

Septembris-detsembris 2013, kui «Kirjandusministeerium» oli eraldi saade ja ülejäänud «OPi» saated magasini-tüüpi, oli «Kirjandusministeeriumil» keskmiselt 69 000 vaatajat ja teistel saadetel 54 000.

Eelmisel telehooajal (september 2017 – mai 2018) vaadati «Kirjandusministeeriumit» samuti isukalt. Kantar Emori teleauditooriumi mõõdikuuringu andmete kohaselt (sihtrühm: nelja-aastased ja vanemad Eesti elanikud) jälgis «Kirjandusministeeriumit» keskmiselt 60 600 vaatajat, aga teisi «OP» saateid vaid 55 600 vaatajat. Erandiks on siin tänavu 8. mai saade, kus kuulutati välja «OPi» aasta kultuurkriitik. Sellele saatele pühendas oma tähelepanu tervelt 111 000 televaatajat, mis on ka eelmise hooaja «OPi» vaadatavuse rekord.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles