Marksismi lõpp?

Leho Lamus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karl Marx.
Karl Marx. Foto: RIA Novosti/RIA Novosti

Orientalist Peeter Espak kirjutas essees «Uusrevolutsiooniline mõtlemine» (Postimees, AK 9.06.2018), et kaasaegse uusmarksismi peamised eeskujud on prantsuse postmodernistid: Michel Foucault, Jacques Derrida ja Jacques Lacan. See lause ajendas mõtisklema, milline on uusmarksismi olukord praegu, sest minu arvates on uusmarksism nüüdisaja filosoofias (peale semiootikat ja keelepööret) kõrvale jäänud nimetus.

Frankfurdi koolkonna juhtmõtleja Max Horkheimer loobus poliitilisest marksismist 1930. aastal. Marksismi asendas ta 1941. aastal lõplikult ajaloofilosoofia ja kriitilise teooriaga. Sellest alates ei nimetata Frankfurdi koolkonna mõtlejaid (uus)marksistideks, vaid kriitilise teooria esindajateks. Piiramatu riigivõimuga, ühe ideoloogiakeskset, suletud ühiskonna käsumajandust, ei olnud enam võimalik õigustada üha suurenevate isikuvabadustega oludes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles