Tartus avatakse Siiri Jürise ja Anastasia Lemberg-Lvova ühisnäitus

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dysappearance.
Dysappearance. Foto: Repro

Reedel, 31. augustil kell 17.30 avatakse Tartu Kunstimaja väikeses saalis Siiri Jürise ja Anastasia Lemberg-Lvova ühisnäitus «dys-appearance».

Näituse pealkirjaks olev termin tähistab olukorda, kus tulenevalt kõrvalekaldest, teadvustab inimene oma tahtest sõltumata enese keha ning see muutub tema jaoks objektiks. Kehast saab takistus ning see seab oma olemasoluga piiranguid. Antud mõiste on käesoleva näituse algimpulsiks. Kaks Tartu Ülikooli taustaga kunstnikku lähenevad läbi selle termini kehale, kuid teevad seda erineval moel.

Jüris vaatleb haige ja abistaja vahelist suhet, keskendudes füüsilisele kontaktile. Tema töödel kujutatu, mis põhineb hooldajatele mõeldud ergonoomilistel võtetel, on tõstetud välja meditsiini kontekstist. Maalidel paljastub füüsilise kontakti ambivalentsus ja keha koeline materiaalsus.

Lemberg-Lvova portreed muudavad oma täiuses kujutatute füüsilised probleemid nähtamatuks. Kunstniku huvitas aga välise ilu taga peituv ning seetõttu lasi ta modellidel etendada just neid hetki, mil keha valmistas valu või ebamugavust. Tekib küsimus, kas kunstnik siiski suudab vaid tajutavat ka kujutada.

Siiri Jüris (snd 1992) on lõpetanud Tartu Kunstikooli ning omandanud Tartu Ülikooli maaliosakonnas nii bakalaureuse kui magistrikraadi. 2017. aastal toimus tal isikunäitus Võru Linnagaleriis ning tänavu ühisnäitus koos Triin Martsiga EKA galeriis.

Anastasia Lemberg-Lvova (snd 1992) on omandanud Tartu Ülikooli maaliosakonnas bakalaureusekraadi ning õpib hetkel Eindhoveni disainiakadeemia magistrantuuris.

Näitus on avatud 23. septembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles