Tallinnas avatakse Baltimaade esimene interaktiivne videomängude muuseum

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üritus arvutimängude muuseumis augustis 2018.
Üritus arvutimängude muuseumis augustis 2018. Foto: LVLup

2. septembril kell 14 avab oma uksed LVLup!, Baltimaade esimene interaktiivne videomängude muuseum, mis tutvustab elektrooniliste mängude laia maailma ja ajalugu. LVLup! asub asub ARS kunstilinnakus (Tallinnas Pärnu mnt 154). LVLup! muuseumis saab videomänge kuuel päeval nädalas ise proovida! Muuseumis on lisaks kasutamiseks mõeldud püsiekspositsioonile ka ajutistele väljapanekutele mõeldud näitusepind ning retropood.

«Muuseumi peamine eesmärk on luua turvaline aja veetmise, lõbutsemise ja silmaringi laiendamise koht kohalikele elanikele ja turistidele,» tutvustab Andrejs Rusinovskis, üks LVLup! asutajatest. «Meie muuseumi on oodatud teismelised, ent ka vanemad koos nooremate lastega, et veeta koos kvaliteetaega. Samuti on oodatud nostalgia- ja mänguhuvilised täiskasvanud,» lisab Camille Laurelli, teine LVLup! algataja.

Noortele eestlastele on arvutimängude olemasolu iseenesestmõistetav, kuid mängud ei ole alati olnud kättesaadavad. Muuseumis kohtub uus vanaga ja vastupidi – esindatud on konsoolid ja mängud 1980ndatest tänapäevani. Näha saab haruldusi ja huvitavaid ideid minevikust (Power Glove PlayStationile), jagatakse mängukogemusi läbi juttude rääkimise, aga eelkõige koos mängides. Nimelt saab muuseumi artefaktidega ise mängida – läbi selle saab kõige põhjalikuma ülevaate videomängude tööstuse arengust ning iga põlvkonna eripäradest.

Esimesed külastajad on juba muuseumi testimas käinud ning tagasiside on olnud väga positiivne. Kunstnik Eléonore de Montésquieu käis muuseumis koos oma mehe ja kolme lapsega ning oli väga tänulik: «See oli maagiline hetk – üks neist hetkedest, kus kogu mu viieliikmeline pere huvitub samast asjast ning naudib koosolemist. Veelgi enam… ma proovisin esimest korda elus Playstationiga mängida :) Palju õnne, see on täiuslik, soovin muuseumile palju edu!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles