Narva pürib ooperilinnaks

Alvar Loog
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva ooperipäevade peakorraldaja Julia Savitskaja loodab aidata oma festivaliga kaasa selles, et piirilinnas oleks midagi väärtuslikku nii kohalike elanike kui ka turistide jaoks.
Narva ooperipäevade peakorraldaja Julia Savitskaja loodab aidata oma festivaliga kaasa selles, et piirilinnas oleks midagi väärtuslikku nii kohalike elanike kui ka turistide jaoks. Foto: Tairo Lutter

Alates homsest kuni tuleva nädala lõpuni toimuvad juba kolmandat aastat järjest Narva ooperipäevad, mis on tänavu mahukamad ja sisukamad kui eelmistel kordadel. Lisaks kammermuusika kontsertidele ning ühele klassikalise muusika saatel Kreenholmi manufaktuuris toimuvale moenäitusele toimub koguni neli ooperietendust, kõik eri truppidelt, kellest kaks tulevad piiri tagant.

Minu vestluskaaslaseks on ooperipäevade peakorraldaja, seni avalikkusele eelkõige noore ooperilauljana tuntud Julia Savitskaja, kes pärit Narvast, kuid elanud ja õppinud pikalt nii Tallinnas kui ka Peterburis.

Narva ooperipäevi korraldab MTÜ nimega ContempArt. Mis rühmitus see on?

Selle MTÜ eesmärk on kaasaegse kultuuri edendamine ja arendamine. Me asume Tallinnas ja tegutseme üle Eesti, Narva ooperipäevad on kõigest osa meie tegevusest. Selle festivaliga oleme kasvanud oodatust kiiremini. Kui esimesel aastal toimusid ooperipäevad kolm päeva ja mullu viis päeva, siis tänavune programm kestab üheksa päeva.

Aga miks ikkagi just Narvas?

Ma ise olen Narvast pärit, elasin siin kuni 18. eluaastani. Siin elades oli mul kogu aeg tunne, et Narvas ei toimu mitte midagi. Minu kultuurihuvi ei leidnud siin rahuldamist, aga mul ei olnud võimalik kogu aeg Tallinna või Peterburi üritustele sõita. Täiskasvanuna sain ühtäkki aru, et võiksin ise midagi ära teha selle heaks, et Narvas oleks midagi väärtuslikku – midagi, mille pärast sõidaksid siia inimesed mitte üksnes mujalt Eestist, vaid miks mitte ka Peterburist ning Soomest.

Pealegi on Narvas nii palju toredaid kohti, alates Narva linnusest ja lõpetades Kreenholmi manufaktuuri vana hoonega, kus kultuuriüritusi – sealhulgas ooperietendusi ning klassikalise muusika kontserte – korraldada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles