Anne Erm tähistab täna kontserdiga KUMUs oma 75. sünnipäeva

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jazzkaare juht Anne Erm.
Jazzkaare juht Anne Erm. Foto: LIIS TREIMANN/EESTI MEEDIA/SCANPIX

Anne Erm tähistab täna, 2. septembril KUMUs Sügisjazzi avakontserdiga enda 75. sünnipäeva, kus esitatakse ansambel Collage loomingut armastatud Eesti muusikute poolt. Kontserdil esinevad Kadri Voorand, Janno Trump,  Lea Gabral, Kaisa Gabral, Mikk Dede ja Sänni Noormets. Kontserdile järgneb KUMU fuajees 18:30 Anne Ermi sünnipäeva tähistamine, kuhu on oodatud ka ajakirjanikud ning fotograafid.

Sügisjazz avakontsert on osalt tuttav ja samas ei ole ka. Anne Ermi 75. sünnipäeva tähistamise kontserdi korvi on nopitud magusamaid marju ansambli Collage repertuaarist. Lood kõlavad värsketes jazzilikes seadetes, mille autor on andekas muusik ja oma suure koosseisu juht Janno Trump. Laulavad Lea Gabral, Kaisa Gabral, Kadri Voorand, Mikk Dede ja Sänni Noormets.

Collage – see on muusika, mis on vastu pidanud ajaproovile ja olnud eeskujuks mitmetele ansamblitele nii Eestis kui ka kaugemal. Kuigi juubilar Anne Erm ütleb, et tol ajal ei olnud tema ei solist ega arranźeerija, vaid lihtsalt ristiema, on see talle hingelähedane muusika, ja ta usub, et eesti regilaul leiab värsketes seadetes tee ka tänaste muusikute ja uute kuulajate südameisse.

Ansambli Collage asutas 1966. aasta sügisel Raivo Dikson tookordse Tallinna Konservatooriumi üliõpilastest, liikmeid lisandus ka Tallinna Muusikakoolist ja Pedagoogilise Instituudi muusikaosakonnast. Ansamblile pani nime Anne Erm, kes ise ka algusest peale ansamblis kaasa laulis. Nimi tulenes asjaolust, et repertuaari võeti muusikat väga erinevates stiilides. Siin oli klassikalise instrumentaalmuusika seadeid, suurte jazzorkestrite partituure ja eesti heliloojate originaalloomingut. Juhtumisi kandis Arvo Pärdi heliteos aastast 1964 nime Collage teemale B-A-C-H, mida ansambel ka koos tollase Vanemuise esitantsija Ülo Vilimaaga esitas. Ansambli juhiks sai 1967. aasta sügisel Aarne Vahuri ja 1971. aastal ilmus ansambli esimene LP „Collage“. Jazziseadete kõrval hakati esitama ka rahvamuusikatöötlusi ja peagi omandas rahvalaul ansambli repertuaaris olulise koha. Sellest perioodist pärinevad ka LP-d "Kadriko" (1974) ja "Käokiri"(1977), mille seadete autor on Aarne Vahuri. Kuna nii Anne kui Aarne töötasid mõlemad raadio muusikasaadete toimetuses ja tenor Enn Tomson oli Tallinna Heliplaadistuudio parimaid helireźissööre, oli ansamblil lihtsam salvestusaegu saada. Kokku on Eesti Raadio fonoteegis Collage’i või ansambli liikmete osalusega lugusid paarisaja ringis. 2002. aastal ilmus Collage’i kaksikplaat – „Parimad lood aastatest 1970-1976“ ja aastal 2014 andis Hyper Records välja neljast plaadist koosneva Collage’i vinüülide kogumiku.

Ansamblis on laulnud sopranid Lea Gabral, Kersti Johannson ja Katrin Mägi; aldid Maire Eliste ja Anne Erm; tenorid Ole Valgma, Enn Tomson ja Alo Põldmäe; baritonid Tauno Vahter, Aarne Vahuri; bassid Ivar Johannson, Uno Loop ning veel paljud teised lauljad, kes lõid kaasa ansambli tegevuse algetapil.

Omas ajas jättis Collage endast maha väga tugeva jälje. Ansambli lood kõlavad jätkuvalt eesti ja välismaa raadiojaamades, filmides, coveritena klubides jne. Aastal 2012 otsustasid TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia jazz- ja pärimusmuusikutest koosnev ansambel Puzle taaselustada Collage’i loomingu ning tuua selle nii plaadile salvestatuna kui ka kontsertvormis publiku ette.

Koosseis:

Lea Gabral – vokaal

Kaisa Gabral – vokaal

Kadri Voorand – vokaal

Mikk Dede – vokaal

Sänni Noormets – vokaal, viiul

Janno Trump – arranžeerija, bass

Danel Aljo – saksofonid

Allan Järve – trompet

Joel Remmel – klahvpillid

Kalle Pilli – kitarr

Hans Kurvits - löökpillid

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles