Disainiöö avab moeaasta etendusega Balti jaamas

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moekunstnik Reet Ausi kollektsioon.
Moekunstnik Reet Ausi kollektsioon. Foto: KRÕÕT TARKMEEL

Disainiöö moeetendus «D_O_M – DISAIN ON MOES» tuleb taas, toimudes 13. septembril algusega kell 20 Balti jaama ajaloolises ootesaalis. Omanäoline lavastus «D_O_M» on tuntud oma kontseptuaalse vaatemängu poolest, kus esitletavad rõivad on samaväärsed mistahes muu disaintootega, olles valmistatud mõtte ning pühendumusega. Need on rõivad, mis on loodud kestmiseks ja pärandamiseks ning kasutamiseks nii argielus kui ka tähtpäeva melus. Sellel aastal esitlevad oma loomingut Eve Hanson, Reet Aus, Kristi Pärn ja Helve Alla.

Uus kodumaine rõivabränd Ellen Richard lähtub põhimõttest, et vähem on rohkem. «Minu jaoks on ülimalt oluline, et tänases asjadest ülekuhjunud maailmas saame soetada endale toote, mida on võimalik vastavalt vajadusele või meeleolule kohandada ning mis täidab enam kui ühte eesmärki,» rääkis brändi looja ja disainer Kristi Pärn. Kristi esitab läbi oma loomingu intrigeeriva küsimuse – mis juhtuks, kui riidekapis olekski vaid mõned rõivaesemed?

Reet Aus on meil ja raja taga armastatud moedisainer, kelle südameasjaks on moemaailma eetilisemaks muutmine ning taasväärtustava moekeskkonna arendamine. Väärtustav taaskasutus ehk upcycling on protsess, mis võimaldab tootmises tekkivaid jääkmaterjale disaini abil tagasi tootmisse suunata, vähendades sellega märgatavalt moetööstuse keskkonnamõju. «Mis siis, kui meie igapäevarõivad oleksid «kahjutud» ning omal moel teeksid hoopis head,» tõstatab Reet etenduses küsimuse.

Etendusel tuleb esitlusele ka Eve Hansoni värske autorikollektsioon. «Olen selles ühendanud tulevikku vaatava moeidee jätkusuutliku disainiga. Kollektsiooni iseloomustavad kontrastid ja vastandumised, näiteks loomuliku ja vormipaisutuste, mis on seatud harmooniliseks tervikuks. Otsin eelkõige vastust küsimusele, mis oleks, kui täna soetatud rõivaid saaksime kanda ka aastate pärast ning see ei oleks moetööstuses mitte erand, vaid tava,» kommenteeris Eve. Etendusel esitletavad volüümikad ja kõnekad rõivad on kestvatest, valdavalt naturaalsetest ning funktsionaalsetest materjalidest.

Helve Alla kollektsioon «TAASUUS» toob rõivastesse unustusehõlma vajunud kultuuripärandi. «19. sajandil levinud argielu riietuse olemuse tingis elustiil – moe määras loogika, kanga kasutus ja rõivaste iseloom olid tingitud vajadustest ja võimalustest, jättes kõrvale kõik ülearuse. Iga nüanss vääris oma kohta ning iga põhjus oli vastuvaidlematult põhjendatud. Püüan läbi oma kollektsiooni inspireerida vanu tarkusi alles hoidma ja edasi viima, sest meie ajaloos on palju mäletamis- ja kasutamisväärset,» rääkis Helve.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles