Eesti Jazzliit avab reedel 15. hooaja

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Räppar Tommyboy.
Räppar Tommyboy. Foto: Viktor Burkivski

Eesti Jazzliidu 15. hooaja tähtsündmuseks on novembris toimuv kontsert «9 hümni vabadusele». Juubelihooaja avakontserdil NO99 Jazzklubis 7. septembril teeb tagasituleku ansambel Külalised, kus solistideks särav Mai Palling ning räppar Tommyboy.

«Jazzliidu jaoks on algav 15. hooaeg märgilise tähendusega, sest nii Eesti Vabariik kui ka jazzmuusika on saanud sajandivanuseks ning kavatseme seda vääriliselt tähistada,» rääkis Eesti Jazzliidu juhatuse esinaine Laura Põldvere. «28. novembril Jõulujazzi avakontserdil leiab Alexela kontserdimajas aset enneolematu muusikute kogunemine «9 hümni vabadusele», mis toob kokku 20 heliloojat, kes loovad spetsiaalselt selle sündmuse jaoks uut muusikat. Uudisteose iga osa sümboliseerib ühte olulist sündmust või persooni Eesti Vabariigi ajaloos ning seda esitab kokku 100 muusikut.»

Laura Põldvere sõnul on Jazzliidul lähiajal kavas mitmeid rahvusvahelisi projekte. «Juba septembri lõpus korraldame esmakordselt Eestis prantsuse-eesti jazzifestival EST-FRA Jazz Fest. Tegemist on  Eesti Jazzliidu koostööprojekti jätkuga Nantes Jazz Action’iga. Festivalil saavad kokku kaks kultuuri ning viis omanäolist ansamblit, et tekitada kultuurideülene jazzisulam, siduda omavahel prantsuse ja eesti muusikat ning maitseid. Festival toimub 26.-28. septembril üle Eesti, kontserdid ja töötoad leiavad aset Tallinnas, Tartus, Pärnus, Valgas ja Võrus.»

«Väga hea vastastikune koostöö on meil Soome jazziedendajatega,» rääkis Põldvere. «Jazz Finland'iga korraldatava Eesti-Soome muusikalise duelli FinEst Jazz Rally eesmärgiks on selgitada välja naaberriikide parim noor jazzartist. Konkursile on oodatud osalema jazzitudengid ning kandideerimise tähtaeg on juba 15. september. Seejärel valib Eesti ja Soome jazzliitude esindajatest koosnev žürii välja kummastki riigist kaks finalisti, kes astuvad live esitustega võistlustulle 13. oktoobril Helsingis Koko Jazziklubis toimuval finaalüritusel.»

Eesti Jazzliidu programmijuhi Ramuel Tafenau sõnul tuleb 15. hooaeg väga värvikas. «Jazziklubides üle Eesti võib sügisel lavalaudadel näha väga erilisi projekte, paljud neist on just Jazzliidu kontsertideks esmakordselt kokku tulnud koosseisud, näiteks trio Linda Kanter, Paul Daniel ja Joel Remmel. Comebacki teevad kaks varem aktiivselt tegutsenud, kuid viimasel ajal vähe esinenud koosseisu: hiphop/jazz/funk muusikat viljelev bänd Külalised eesotsas räppar Tommyboy ja Mai Pallinguga ning särtsakat ja energilist fusioni mängiv kvartett X4.»

«Lisaks värskele originaalloomingule on sügisprogrammis tribüüt klarnetist Benny Goodmanile ja Eesti filmimuusikale pühendatud kontsertõhtu. Hiphopist vanakooli jazzini, õdusast intiimsest ja ka idamaisest helimaailmast gruuvika souli ja funkini,» rääkis Tafenau. Ta lisas, et järjest enam Eesti jazzmuusikuid kogub tuntust ja annab kontserte Euroopas ja kaugemalgi. „Näiteks oktoobris läheb Rootsi kontserdituurile Joel Remmel Trio, Peedu Kass Momentum annab kontserdi Šveitsis Luganos ning Liisi Koikson Kvintett Itaalias Comos. Usun, et Eesti Jazzliidu sügishooaja programm pakub elamusi igale maitsele,“ rääkis Ramuel Tafenau.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles