PÖFF sai nime Peterburi valgete ööde järgi

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eva Lille
Eva Lille Foto: SCANPIX

Soomes elava endise Soome saatkonna pressi- ja kultuurinõuniku Eva Lille sõnul  on PÖFFi juhi Tiina Loki koht teiste eesti kultuuriajaloo heeroste kõrval.  


Eva Lille, kas on tõsi, et just teie olete PÖFFi ristiema?

Natuke olen – selles mõttes, et olin juures, kui nimi jutuks tuli. Arutasime koos Tiina Loki ja Ants Puusepaga, kes on Soome suursaatkonna pressiassistent, festivali korraldamisega seonduvat, soovitasime omalt poolt, milliseid soome filme programmi valida, aga küsimuse all oli ka raha, nagu ikka. Saime vist isegi oma esinduskuludest seda 1. PÖFFi ka natuke toetada.

Tiina käiski siis arutluse käigus välja oma probleemi, et festivalil pole veel nime. Mina siis tormakalt kohe ütlema, et ärge palun nimetage seda Tallinna rahvusvaheliseks filmifestivaliks, vaid et nimel peaks olema ka mingi kõla, et see peaks sobima nagu rusikas silmaauku. Nii et meelde jääks. Noh, nii nagu on Peterburi valged ööd...

Siis lajataski Ants Puusepp väga otsustavalt: «Pimedad ööd!» Nii et tegelikult on Ants nime leiutaja!

Tiina Lokk naeris ja oli rahul, meil oli kõigil kindel tunne, et see nimi jääb.

Mida te esimesest PÖFFist üldse mäletate?

Esimesest PÖFFist sain väga vähe osa võtta, sest ma olin ju tööl ja pidin tegelema soome filmitegijatega, kes olid selleks puhuks Tallinna sõitnud. Küll on igaveseks meelde jäänud see, kuidas Aki Kaurismäki esitles kinoliidu baaris oma filmi...

Hiljem on aega olnud ka filme endid vaadata, iseäranis väikeste eksootiliste maade omi, niisuguseid, mida ei ole kunagi suurtes kinodes. Näiteks võin tuua iraani suurepärase režissööri Abbas Kiarostami loomingu. Üks kord sõitsin ainult Kiarostami pärast Tallinna.

Kas olete PÖFFi arenguga rahul?

PÖFF on tähtis asi. Tiina Lokk on teinud selle juhtimisega ära suure elutöö. Tal on kindel koht eesti kultuuriajaloo kapi peal, teiste kultuuriheeroste kõrval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles