Elukutselise teatrivaataja idee tekkis soovist anda Eesti teatrile adekvaatne kõrvalpilk

Kärt Kelder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lavastaja ja dramaturg Paavo Piik.
Lavastaja ja dramaturg Paavo Piik. Foto: Martin Ilustrumm

Kinoteatri elukutselise teatrivaataja projekti ideed, senist kulgu jatulevikuperspektiive kommenteerib üks Kinoteatri eestvedajaid, lavastaja ja dramaturg Paavo Piik.

Miks algatas Kinoteater «elukutselise teatrivaataja» eksperimendi?

Teatriauhindade žüriil on (või vähemasti oli) üks buss, millega nad mööda Eestit ringi sõidavad. Kuigi nad jagavad omavahel ära, kes milliseid etendusi vaatama läheb, on nende koormus aasta peale päris metsik. Nii räägitakse. Kunagi arutasime isekeskis, mis juhtuks inimesega, kes peaks kõik aasta uuslavastused ära vaatama – ilmselt sealt läkski mõte idanema. Eesti on ju piisavalt väike, et on võimalik aasta jooksul läbi lugeda kõik luulekogud (ülevaade ilmub tavaliselt märtsikuu Loomingus) – miks siis mitte proovida sama teha teatriga? Idee leida selleks võimalik teatrikauge inimene tuli ilmselt sellest, et püüda anda sellele nähtusele, mis on Eesti teater, adekvaatne kõrvalpilk. Et ei oleks keegi žürii- või üldisemalt tsunftiliige, vaid keegi väljastpoolt. Mida selline katsealune märkab? Kuidas nähtut mõtestab?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles